Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Meer vraag naar hulp Voedselloket

Algemeen

HAVEN – Stichting Voedselloket Almere (VLA) heeft maandag de sleutel gekregen van een nieuw pand aan de Steiger 122, dat met 1.500 vierkante meter vier keer groter is dan het huidige pand aan de Ambachtsmark 71. Na een verbouwing moet het Voedselloket in november haar deuren openen op de nieuwe locatie. Meer Almeerders kunnen dan gebruikmaken van de diensten van het Voedselloket.


In het nieuwe pand komt niet alleen de VLA-supermarkt, maar ook krijgen de kledingwinkel, het Meubel- en Witgoedloket en de werkplaats er onderdak. Daarnaast is er nog plaats voor de opslag van levensmiddelen en een cursusruimte. “Dit zit nu allemaal op verschillende locaties”, zegt directeur Peter Mons. “Alles onder één dak is praktisch en ook gezelliger voor de klanten.”
Met de verhuizing wil het VLA zich naast het primaire doel, de allerarmste gezinnen van Almere voorzien van de eerste levensbehoeften, ook gaan richten op een andere groep Almeerders. “Niet alleen de mensen die aan de onderkant zitten, maar ook de mensen die nét iets minder krap zitten”, zegt Mons. “Nu helpen we mensen die tot 30 euro in de week te besteden hebben en echt aan het overleven zijn, in 6,5 maand naar een stabiele situatie. Die mensen willen we ook na die tijd vasthouden. Als ze in een stabielere situatie zitten dan staan ze meer open voor bijvoorbeeld een cursus Hoe versterk ik mijn netwerk of Orde op mijn leven. Voor die tijd werkt dat niet.”
De mensen die dreigen tot de minima te behoren, wil het VLA straks ook helpen. “Die hebben wel behoefte aan cursussen en begeleiding en ook aan de aanbiedingen die het VLA heeft voor de echte minima. Dat gaat dan om voedsel, kleding, meubels en witgoed maar ook speelgoed, goedkoop naar een kapper, een behandeling van een fysiotherapeut, of tegen flinke korting hun kat laten steriliseren. Dit soort hulp maakt dat ze meer zelfstandig door het leven kunnen.”

Crisis


“We bestaan nu elf jaar en ik kan zonder meer zeggen dat de economische crisis voor een enorm aantal probleemgevallen heeft gezorgd”, zegt Mons. “Ook nu nog. Mensen die twee of drie jaar geleden ontslagen zijn en waar de ww-uitkering van afloopt, komen in de problemen. Zzp’ers die nog altijd omvallen en het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, neemt toe. Dat aantal is alleen al in dit jaar, 2016, met 15 procent gegroeid. In 2015 zagen we dit aantal zelfs nog afnemen cq stabiliseren, nu gaat dat dus de andere kant op.” Mons ziet dat steeds meer mensen die bij VLA aankloppen, flink onder het minimum zitten. “Vroeger was dat 5 of 6 euro, nu meer.” Wat VLA als minima beschouwt is 175 euro per maand dat een alleenstaande per maand vrij te besteden heeft. Voor een gezin van twee volwassenen en een kind is dat 285 euro. “Mensen wachten nu langer met het vragen van hulp en bij baanverlies kan het snel gaan. In hypotheekstad Almere hebben veel inwoners een koopwoning, 65 tot 70 procent. Bij inkomensdaling neemt de rentaftrek af en wordt het huis dus duurder, terwijl er minder geld te besteden is.”
Ondanks dat ziet de directeur de situatie van Almeerse minima die bij VLA aankomen, verbeteren. “Van de 10 klanten die we hebben bij VLA zien we er 9 na 6,5 maand niet terug. We geven ze eten en drinken en vervolgens helpen we ze bij het op orde brengen van hun financiën. Vaak weten ze niet wat er bijvoorbeeld aan toeslagen beschikbaar zijn. Als ze die aanvragen, kan het inkomen nog best toenemen.”
Het Voedselloket Almere heeft 150 vaste vrijwilligers en nog eens 700 voor de maandelijkse supermarktacties. Meer hulp of financiële steun is altijd welkom. Kijk daarvoor op www.voedselloketalmere.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto