Ensemble Black Pencil heeft de Nieuw Geneco Fair Practice Award gewonnen. (Foto: Pieter Kers)
Ensemble Black Pencil heeft de Nieuw Geneco Fair Practice Award gewonnen. (Foto: Pieter Kers)

Almeers ensemble Black Pencil wint Nieuw Geneco Fair Practice Award

Algemeen

ALMERE - Het Almeerse muziekensemble Black Pencil heeft tijdens de Gaudeamus Muziekweek de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023 gewonnen. 

Black Pencil onderscheidt zich volgens de jury door jaar in jaar uit compositieopdrachten te verstrekken voor hun bijzondere en uitdagende bezetting. “Met het project Into Space gaf Black Pencil opdrachten aan diverse componisten, waarbij Flevoland, Land Art en nieuwe muziek elkaar inspireren. Een voorbeeld van think global, act local.” 

Zo kreeg componist Yannis Kyriakides de opdracht om een compositie te schrijven voor het landschapskunstwerk ‘Observatorium’ van Robert Morris in Lelystad. “Het project heeft productioneel, financieel en artistiek een zeer sterke indruk op me gemaakt”, vertelt hij. “Black Pencil zet zich in voor eerlijke vergoedingen, transparante communicatie en voor meerdere uitvoeringen van gloednieuw werk in binnen -en buitenland. Daarnaast herneemt het ensemble ook met regelmaat eerder gecomponeerd werk, zodat er een herkenbaar en eigen repertoire ontstaat, voor een groot en divers publiek op een grote verscheidenheid aan podia en bijzondere locaties. Dit Ensemble vervult hiermee een grote voortrekkersrol in het muziekleven.”

De Nieuw Geneco Fair Practice Award bestaat uit de compositie/video ‘Side by side’ met muziek, tekst en beeld gemaakt door componist David Dramm. Uitgevoerd door Diamanda La Berge Dramm en Nora Fischer. De winnaars ontvingen de compositie in de vorm van een grote LP-muziekkaart, uit handen van componist Henk van der Meulen.

Fair practice en honorarium

De prijs werd uitgereikt tijdens een drukbezochte interactieve bijeenkomst in Tivoli Vredenburg over fair practice, honorarium richtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek. Daarbij werden ook de vernieuwde honorariumtabellen Compositieopdracht en Arrangeren gepresenteerd. “Eerlijke afspraken zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en componisten. De Honorariumtabel is toepasbaar in de diverse muziekgenres en biedt samen met de Nieuw Geneco Fair Practice Code Compositieopdracht houvast over wat Fair Practice is onze sector, of de opdrachten nou privaat of door de overheid gefinancierd zijn”, aldus Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto