Almere Stad in 1977. (Foto Bart Hofmeester, ©Roel Dijkstra)
Almere Stad in 1977. (Foto Bart Hofmeester, ©Roel Dijkstra) Roel Dijkstra

Almere vanuit de wolken: Almere Stad

Almere vanuit de wolken

ALMERE - Het boek ‘Almere vanuit de wolken’, samengesteld door Michel Langendijk, toont unieke luchtfoto’s gemaakt tussen 1964 en 2021. Foto’s uit de jaren ’60 en ’70 van de nog lege polder én recente luchtfoto’s van Almere genomen op exact dezelfde locatie. Een selectie van foto’s publiceren wij ook op de website van Almere DEZE WEEK. Dit keer een tweeluik over de ontwikkeling van Almere Stad.

Wellicht moet je even goed kijken wat je ziet op de eerste foto, maar dit is toch echt Almere Stad. In 1977. Het is een van de eerste foto’s van dit tweede stadsdeel van de stad. Zichtbaar zijn de drainage vlakken en sloten waarmee de polder ontwaterd is. De donkere diagonale lijnen zijn de contouren van het gebied dat later wéér water zou worden, het Weerwater. Linksboven ligt, in het zonnetje, het gemaal De Blocq van Kuffeler.

Almere Stad nu


Het hedendaagse Almere Stad. ( Foto: Roel Dijkstra)

Op deze recente foto zien we Almere Stad met op de voorgrond Stedenwijk Zuid en in het midden de skyline van Almere. Daarachter het stadshart naar een ontwerp van Rem Koolhaas en zijn bureau OMA. Ook goed te zien: het WTC gebouw bij station Almere Centrum en in de verte de Noorderplassen en Leeghwaterplas. Rechts de Filmwijk.

Volgende keer plaatsen wij een tweeluik over het Weerwater.

Almere vanuit de Wolken - Luchtfoto’s 1964 - 2021. Bart Hofmeester / Aerocamera en Roel Dijkstra, samengesteld door Michel Langendijk. Uitgeverij Watermerk 264 blz. € 39,95. Verkrijgbaar bij de boekhandel, Stadsarchief Almere en online via www.watermerk.eu

Het hedendaagse Almere Stad. ( Foto: Roel Dijkstra)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto