Sara Wenneks in actie (Foto: Watersportverbond)
Sara Wenneks in actie (Foto: Watersportverbond)

Sara Wennekes: Ze zeiden: ‘Jij haalt het toch nooit’

Sport

ALMERE – De Almeerse windsurfster Sara Wennekes plaatste zich vorig weekend voor de Olympische Spelen. Achter dit zakelijke nieuwsfeitje schuilt een bijzonder verhaal. Over teleurstelling, keuzes maken, doorgaan en vooral: nooit opgeven. “Ik hoop een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen.”

Door Marcel Beijer

Talent had de Almeerse windsurfster altijd wel, toch kreeg ze in 2019 te horen dat ze niet goed genoeg was voor de absolute top. Ze werd uit de nationale selectie gezet en kon niet meer rekenen op steun van TeamNL, atleten die Nederland vertegenwoordigen bij internationale sportevenementen.
“Een grote teleurstelling”, zegt Wennekes. “Niet alleen mijn Olympische droom viel in duigen, maar ik ging ook aan mezelf twijfelen. Mijn gevoel was dat ik had gefaald. Dat gevoel wilde ik niet toelaten.”
Juist op dat moment werd besloten dat het Olympisch windsurfen zou overgaan naar een andere klasse: het windfoilen. Dit board heeft een draagvleugelconstructie waardoor het van het water loskomt en zo veel hogere snelheden kan bereiken.

Drastisch besluit

“Ik had niks meer: geen steun, geen coach, geen plan, geen team.” De Almeerse nam daarom een drastisch besluit. “Ik geloofde in mijn Olympische droom en besloot daarvoor te gaan vechten door een eigen campagne te starten. Maar dat kost ontzettend veel geld: trainers, materiaal. ‘Dan maar geen huis’, dacht ik. Ik kocht een bestelbusje en trok op eigen gelegenheid door Europa van wedstrijd naar wedstrijd.” Ze leerde ook de hoon van de buitenwereld naast zich neer te leggen. “Er waren echt mensen die zeiden: “Jij haalt het toch nooit.” Ik neem niemand iets kwalijk hoor. Maar juist die omstandigheden deden een vuurtje in me ontbranden.”

Samen

Wennekes denkt achteraf dat de onheilstijding in 2019 een blessing in disguise was. “Ik durf nu veel meer. Ik werd gedwongen om creatief te denken, leerde vertrouwen te krijgen in mezelf, met druk om te gaan en ik moest leren dat ik op mezelf moest focussen. Ík was degene die moest presteren. Gelukkig waren er ook mensen die in mij waren blijven geloven: sponsors, trainers. Begin 2022 kon ik mijn eigen team beginnen met een vaste coach en specialisten. Met andere sporters deelden we de kosten. Mijn succes is dus echt een succes van al die mensen.”

Kwalificatie

Tijdens het pre-Olympisch toernooi in Marseille (waar ook tijdens de Spelen de watersporten worden gehouden, red.) won de Almeerse al brons. En vorig weekend werd haar grote droom werkelijkheid: ze kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen, overigens ten koste van stadsgenoot Lilian de Geus. “Ik ben natuurlijk trots op mijn prestatie, maar heb echt heel veel respect voor Lilian”, zegt Wennekes. “Drie keer wereldkampioen worden is van grote klasse. Die druk die ik de afgelopen tijd ervaarde, gaat zij al jarenlang mee om.”

Medaillekansen

Wennekes behoort nu dus weer tot de wereldtop en dicht zichzelf ook medaillekansen toe op de Spelen. “De Spelen halen is mooi, de kans op een Olympische medaille is nog mooier. Ik heb dus al brons gewonnen tijdens het pre-Olympisch toernooi. Het water bij Marseille ligt me wel. De komende maanden ga ik me volledig op de Spelen focussen om zo goed mogelijk te kunnen presteren. ”
Dat is niet het einddoel, zo stelt de Almeerse. “Ik wil ook nog proberen de Spelen van 2028 te halen, in Los Angeles.”
En daarna? Met zo’n sprookjesverhaal kan Wennekes ongetwijfeld aan een boeiende lezingenreeks beginnen. “Ach, dat weet ik nu nog niet. Ik denk wel dat mijn verhaal een voorbeeld kan zijn voor andere sporters: geef nooit op, geloof in jezelf.”

Windsurfster Sara Wennekes op het strand (Foto: STUDIO BUEN)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto