Rapper Leafs en Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits bij Rembrandts Vaandeldrager in Kunstlinie Almere. (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck)
Rapper Leafs en Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits bij Rembrandts Vaandeldrager in Kunstlinie Almere. (Foto: Studio Fred Rotgans/Rinus Lettinck) lettinck

Rapper Leafs lanceert videoclip bij Rembrandts Vaandeldrager on Tour

Uit

ALMERE - Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt is deze hele maand te zien in Kunstlinie Almere. De tentoonstelling werd vrijdagochtend feestelijk geopend door onder andere Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, en de Almeerse rapper Leafs.

Leafs heeft speciaal voor deze tentoonstelling zijn nieuwe nummer ‘City Boy’ gemaakt, geïnspireerd op het wereldberoemde schilderij van Rembrandt en op zijn thuisstad Almere. “Toen ik De Vaandeldrager zag dacht ik meteen: Wauw, kijk eens hoe zelfverzekerd deze man op dit schilderij staat. Zonder arrogant te zijn. Dat wilde ik gebruiken voor deze track”, vertelt Leafs. “Ik ben heel dankbaar dat Kunstlinie mij heeft uitgekozen om Almere te vertegenwoordigen in dit project. Ik ben ook wel echt een Almeerder hoor, geboren en getogen.”

‘Kunst gaat om emotie’  

Kunst gaat wat Leafs betref om emotie. “En om het gevoel dat je kunt over brengen aan de mensen”, zegt hij. Waar Rembrandt dat doet door middel van schilderkunst, doet Leafs dat door middel van zijn teksten en muziek. Tijdens de opening van de expositie lanceerde hij tevens de videoclip van ‘City Boy’, waarin De Vaandeldrager, Kunstlinie en de stad Almere een prominente rol spelen. De clip is staat op Youtube, maar is ook te bekijken in de expositieruimte. Daar staat tevens een vitirine met een paar unieke gympen, voor deze gelegenheid beschilderd door de Almeerse graffiti-artiest Manpowerr.

Verbinding tussen muziek en schilderkunst

Taco Dibbits van het Rijksmuseum vindt het mooi de verbinding wordt gelegd tussen muziek en de schilderkunst van Rembrandt. “Jullie zijn de eerst stad en provincie die dat doen. Maar uiteindelijk gaat kunst zoals Leafs al zei over emotie. Of het nu gezongen, geschilderd of gesproken is. Kunst laat ons denken, brengt ons vooruit en inspireert ons”, aldus Dibbits. Hij vindt het ook bijzonder dat het schilderij van Rembrandt in Almere hangt. “Als je over de Eregalerij van het rijksmuseum loopt is het bijna niet voor te stellen dat al die schilderijen er ooit niet waren. Dat ze in hun tijd nieuw en hedendaags waren. En als je dan hier naar Almere komt, is het bijna onmogelijk om je voor te stellen dat hier water was in de tijd van Rembrandt. En dat hier nu een fantastische stad staat, waar ook nog eens De Vaandeldrager van Rembrandt te zien is.”

Bijzonder schilderij

Het is een bijzonder schilderij, benadrukt Dibbits. “Rembrandt was 30 jaar oud toen hij De Vaandeldrager schilderde. Dat was het moment waarop hij zijn vleugels uitsloeg. Na jaren te hebben gewerkt als portretschilder in opdracht, begon hij voor zichzelf. Hij begon alleen te werken, voor de vrije markt en kon totaal losgaan. Hij begon op doek opeens heel expressief en creatief te zijn. Dat kun je zien aan dit schilderij.” De Vaandeldrager werd in januari aangekocht door de Nederlandse Staat en reist dit jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Deze maand is Flevoland aan de beurt.

Lintje doorknippen

De tentoonstelling werd vrijdagochtend onder grote belangstelling geopend in Kunstlinie. Naast Taco Dibbits en Leafs waren de nieuwe cultuurwethouder Kees Ahles en Commissaris van de Koning Leen Verbeek aanwezig. De Almeerse Mayim Kolder mocht - als winnaars van een wedstrijd die hiertoe was uitgeschreven - helpen om het lintje door te knippen. Zij bezoeker vaker kunstmusea met haar ouders, maar was vrijdag vooral onder de indruk van de charmes van rapper Leafs. “Wat is hij knap he?”, lacht ze.

Bezoek de tentoonstelling’Rembrandts Vaandeldrager on Tour: Wat Zie Jij?’ is vanaf vrijdag 2 september vanaf 11.00 uur geopend voor publiek en is elke woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Tijdslots voor ‘Rembrandts Vaandeldrager on Tour: Wat Zie jij?’ zijn te reserveren via: kunstlinie.nl/vaandeldrager


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto