Spanningen lopen hoog op in Tom op de Boerderij. (Scènefoto: Bart Grietens)
Spanningen lopen hoog op in Tom op de Boerderij. (Scènefoto: Bart Grietens)

Gevaarlijk spel van bedrog, strijd en toenadering op stadsboerderij

Uit

ALMERE – Het Almeerse theatergezelschap Suburbia speelt nog tot en met 30 juli de voorstelling Tom op de Boerderij op stadslandgoed De Kemphaan. Een familiedrama over liefde, rouw, onverdraagzaamheid en bedrog, met live muziek van het Almeerse ensemble Black Pencil. Zaterdag was de première op het erf van de Stadsboerderij.

De gemoedelijke titel van het stuk is al net zo misleidend als de verhoudingen tussen de personages in het verhaal. In het beklemmende isolement van de boerderij ontvouwt zich namelijk een complex en gevaarlijk spel van bedrog, strijd en toenadering.

Martelingen

Tom is in diepe rouw, want zijn vriend is overleden. Hij reist naar het ouderlijk huis van zijn geliefde, een afgelegen boerderij. Aan de vooravond van de begrafenis maakt hij voor het eerst kennis met Toms moeder Agathe en broer Francis. Agathe weet niet beter dan dat haar zoon hetero was en een vriendin had. Francis dwingt Tom dat spelletje mee te spelen. Een vrouwelijke collega wordt zelfs ten tonele gebracht als Toms ‘weduwe’, maar kan zij zich vinden in dit bedrog? Elke voorzichtige toenadering tussen Tom en Francis mondt uit in keihard afstoten. Zo gaat het van een intieme rumba, die zelfs eindigt in een kus, naar extreem gewelddadige martelingen. Toch voelt Tom zich op zijn plek als ‘surrogaat boerenzoon’, maar is er plek voor beide mannen? 

Nederlandse première 

Het stuk van de Frans-Canadese auteur Michel Marc Bouchard is wereldwijd meer dan 35 keer vertaald en opgevoerd. Tom op de boerderij is nu voor het eerst in Nederland te zien. Voor deze Nederlandse première in Almere tekent Chiara Tissen voor de vertaling en componeerde Black Pencil de muziek. De regie is in handen van Albert Lubbers van Suburbia. De rollen worden knap gespeeld door Johannes Wirix-Speetjens, Chiem Vreeken, Oda Spelbos en Dilan Yurdakul.

Meer informatie: www.theatergroepsuburbia.nl



Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto