Het dakterras is Sebastiaans favoriete plek. (Foto: Fred Rotgans)
Het dakterras is Sebastiaans favoriete plek. (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: Sebastiaan bouwde zelf zijn huis op de Stripmaker

Wonen

STRIPHELDENBUURT – Aan de rand van Almere, vlak bij de Oostvaardersplassen, ligt de Stripmaker. Dit wijkje bestaat uit 27 door de bewoners zelf ontworpen en zelfgebouwde WikiHouses. Sebastiaan Vos bouwde hier eigenhandig zijn huis. “Het is fantastisch om zelf je huis te kunnen bouwen en helemaal naar eigen smaak in te kunnen richten”, vertelt hij enthousiast. Met dit concept is het, volgens Sebastiaan, heel makkelijk om je eigen huis zelf te bouwen. “Als je de handleiding goed leest, kun je op een vrij eenvoudige manier een cascowoning in elkaar zetten.”

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

De woningen zijn gebouwd met een houtbouwsysteem. “Het is een soort bouwpakket dat helemaal zelf te maken is”, legt Sebastiaan uit. “Als de fundering gelegd is, heb je geen aannemer meer nodig die dingen voor jou maakt. Je kan alles zelf.” Het huis wordt naar wens ontworpen en op maat gemaakt met een freesmachine. “Je krijgt een grote vrachtwagen vol met zo’n tien pallets met hout. Alles op maat gezaagd. De platen zijn allemaal genummerd. Je krijg een grote handleiding en dan kan je gaan puzzelen. Je zet je huis in elkaar volgens de tekeningen.” Het huis is, volgens Sebastiaan, niet echt een Tiny House. “Een Tiny House heeft een woonoppervlak van maximaal 30 vierkante meter. Dit huis heeft ook nog een bovenverdieping, waar mijn slaapkamer en badkamer liggen, en meet 60 vierkante meter woonoppervlak.”

Zelfbouw is voor Sebastiaan niet nieuw. “Samen met een aannemer bouwde ik in 2014 een huis in Nobelhorst. Daar woont mijn ex-vrouw nog. Ik ben in 2019 gescheiden en moest nieuwe woonruimte zoeken. Ik wist al dat ik kleiner wilde wonen en toen kwam dit op mijn pad. Nu doe ik echt alles zelf en daar word je steeds handiger in. Zo maakte ik de keuken zelf. De badkamer heb ik zelf ontworpen en geplaatst. Het tegel- en loodgieterswerk heb ik wel uitbesteed. Sommige dingen moet je aan de specialisten overlaten”, lacht Sebastiaan.

Elkaar helpen

De bewoners hielpen elkaar bij het bouwproces. “Mijn huis zat in de eerste fase. We bouwden tegelijk met negen andere bewoners. Waar nodig hielpen we elkaar bij het neerzetten van het casco huis en andere kleine klusjes.” Dat helpen beviel zo goed dat Sebastiaan, op verzoek van de gemeente, bouwbegeleider werd bij de tweede fase. 

Als het casco eenmaal staat kunnen de bewoners het huis naar smaak afbouwen. “Aan de buitenzijde zet je er folie tegenaan en daarna je gevelbekleding. Aan de binnenkant werk je de hele woning af. Ik wilde de houten constructie behouden en koos ervoor om zoveel mogelijk hout in mijn woning terug te laten komen. Zo is mijn hele eerste verdieping van hout. Mijn trap vind ik een van de mooiste onderdelen van mijn huis. Het is de eerste Wikitrap ter wereld waarin alle elementen weer terugkomen.”

Liefde voor hout

Ook in zijn interieur is zijn liefde voor hout goed te zien. “Als je een houten huis bouwt vind ik dat je dat moet laten zien. Het is zo zonde om dat allemaal weg te werken. Mijn verlaagd plafond maakte ik van hout in plaats van gips. Ook maakte ik houten schuifdeuren die in de wand weglopen. Dat is ook weer ruimtebesparend. Daarnaast zijn mijn jaloezieën en lampen ook van hout.”

Sebastiaan woont nu anderhalf jaar in zijn nieuwe huis en dat bevalt hem erg goed. “Ons wijkje ligt aan de rand van de stad. Je hebt hier meer het gevoel dat je in de natuur woont in plaats van in de stad. Ik wandel regelmatig naar de nabijgelegen Oostvaardersplassen en fiets veel. Als ik terugkom van een fietstocht ga ik altijd even naar de markt in Haven. Omdat ik zelf ben opgegroeid in Drenthe spreekt het dorpse van Haven mij erg aan.” Het dakterras is de favoriete plek van zijn huis. “In het voorjaar staan daar alle bloemen volledig in bloei. In de zomer zit ik daar lekker buiten te eten of te relaxen als ik uit mijn werk kom.”

Wereldreis op de fiets

Of Sebastiaan altijd in dit huis blijft wonen weet hij nog niet. “Misschien wil ik nog wel een keer een echte Tiny huis bouwen en wonen op 30 vierkante meter. Nu ben ik met mijn grootste droom bezig. Over twee jaar wil een wereldreis maken op de fiets. Daarvoor moet ik heel veel voorbereiden en trainen. Of ik mijn huis ga verkopen of verhuren weet ik nog niet. Misschien vind ik wel een mooi nieuw plekje in het buitenland.”

Oproep Zo woon ik
Wil jij ook vertellen over het huis waarin jij woont? Het maakt niet uit in wat voor huis of welk deel van Almere je woont, wij zijn benieuwd naar je verhaal! Meld je aan via redactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Zo woon ik. Wie weet komen onze verslaggever en fotograaf dan de volgende keer bij jou langs.

In het voorjaar staan alle bloemen op het dakterras prachtig in bloei. (Foto: aangeleverd)
(Foto: Fred Rotgans)
Sebastiaan Vos bouwde eigenhandig zijn WikiHouse in De Stripmaker. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto