Michäel, Giny en Javier op het balkon, waar je de bloemen en planten ziet die op het glas geprint zijn. (Foto: Fred Rotgans)
Michäel, Giny en Javier op het balkon, waar je de bloemen en planten ziet die op het glas geprint zijn. (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: ‘Heel bijzonder om in een kunstwerk te wonen’

Wonen

HORTUS – De opvallende woontoren Flores valt direct op als je over de A6 langs Almere rijdt. Het gebouw wordt gesierd door een uniek gevelkunstwerk. Het weerspiegelt de bomen-, planten-, en bloemencollectie die te zien was tijdens de Floriade. Het gebouw was onderdeel van de Floriade en is, na de expositie, omgebouwd tot woontoren met 80 appartementen. In januari werden de eerste appartementen opgeleverd. Giny Rotgans woont hier samen met haar vriend Michäel en hun 5-jarige zoon Javier. “We wonen hier heerlijk rustig en het uitzicht is prachtig”, vertelt Giny enthousiast.

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

Het jonge gezin was lang op zoek naar een woning. “Omdat het zo moeilijk was om een woning te vinden, woonden we tijdelijk bij mijn ouders in huis in de Regenboogbuurt”, vertelt Giny. “Heel fijn dat we daar konden wonen, maar we wilden heel graag een plekje voor onszelf. We hebben meerdere keren een bod op een woning uitgebracht maar helaas lukte het niet.”

Voorrang zorgpersoneel

In de krant las Giny dat er appartementen beschikbaar kwamen in woontoren Flores. “Zorgpersoneel en medewerkers van de politie en brandweer kregen voorrang op deze woningen. Ik werk zelf in de ouderenzorg, dus reageerde ik hierop. Omdat ze bezig waren met het afbreken van de Floriade, was het terrein afgesloten. We moesten dus beslissen en het contract tekenen zonder dat we de woning konden bekijken. Gelukkig pakte het goed uit. We zijn erg blij met ons huis.”

Begin januari kreeg het stel de sleutel. “Het gebouw was tijdens de Floriade niet bewoond. Het zou eigenlijk gebruikt worden als hotel voor gasten, maar vanwege Corona is dat niet gebeurd. Alle appartementen waren zo goed als afgebouwd met afgewerkte wanden, een luxe keuken en een mooie badkamer. We hoefden daarom alleen de vloeren te leggen en konden er zo in.”

Kunstwerk

Giny vindt het heel bijzonder om in een kunstwerk te wonen. “Ik vind het een heel mooi gebouw. Er zijn ook bewoners die het afschuwelijk vinden. Aan de binnenzijde zie je niks van de gevelkunst op het gebouw. Alleen op het balkon zie je de bloemen en planten die op het glas zijn geprint. Onze woning heeft ook gigantische ramen, wat zorgt voor veel lichtinval.”

Zonliefhebber

Het meest trots is Giny op haar gloednieuwe keuken. “Ik kook graag en ik vind het gezellig als vrienden of familie komen eten. Ik wilde ook per se een grote tafel. Iedereen raadde me dat af, omdat het hier niet zo heel groot is. Maar die tafel van 2,20 meter is er gekomen. We kunnen er met acht personen aan eten. Dat is fijn, want ik kom uit een groot gezin; ik heb drie zussen.”

Ook met het grote balkon is ze heel blij. “Ik ben een echte zonliefhebber en kan niet wachten tot straks het zonnetje schijnt en ik lekker buiten kan zitten. We gaan ook veel met onze zoon naar buiten. Het is hier autovrij en je hebt volop de gelegenheid om lekker met hem te lopen of te fietsen. Hij heeft sinds kort een elektrische scooter waarmee we hier met hem over het terrein gaan.”

Legotafel

De 5-jarige Javier is heel trots op zijn mooie kamer. “Hij heeft een grote hoogslaper, met ruimte eronder waar hij kan spelen. Hij is gek op dino’s en Lego, dus we wilden zijn kamer in dat thema maken. Toen ik met Javier bij de huisarts was, stond daar een Legotafel. Hij zei gelijk dat hij op zijn nieuwe kamer ook zo’n tafel wilde. Mijn ouders vonden er één op Marktplaats. Toen we een keer bij hen thuiskwamen stond de tafel daar ineens. Hij was superblij.”

Het jonge gezin krijgt uitbreiding. “Toen ik het contract voor dit huis had getekend, kwam ik er twee weken later achter dat ik in verwachting ben. Misschien moeten we op zoek naar iets nieuws, want we hebben hier maar twee slaapkamers. Maar voorlopig zitten we hier goed.”

Oproep

Wil jij ook vertellen over het huis waarin jij woont? Het maakt niet uit in welke buurt of wat voor huis je woont, wij zijn benieuwd naar je verhaal! Meld je aan via redactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Zo woon ik en wie weet komen onze verslaggever en fotograaf de volgende keer bij jou langs.

Woontoren Flores
De woontoren Flores is ontworpen door Klunder Architecten en weerspiegelt de bomen-, planten- en bloemencollectie die te zien was tijdens de Floriade. Het unieke gevelkunstwerk is een creatie van MVRDV, Arttenders en de Vlaamse kunstenares Alex Verhaest. Hiervoor zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt. Het arboretum, de alfabetische planten- en bomencollectie van de botanische namen over het hele gebied is hiervoor artistiek vertaald naar de gevel. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt. Meer informatie: www.sympoiesis.nl

(Foto: Fred Rotgans)
Giny is blij met haar gloednieuwe keuken. (Foto: Fred Rotgans)
De 5-jarige Javier is heel trots op zijn mooie kamer. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto