Anneke Mäkel ‘woont’ zeven maanden per jaar op camping Waterhout. (Foto: Fred Rotgans)
Anneke Mäkel ‘woont’ zeven maanden per jaar op camping Waterhout. (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: Wonen op Camping Waterhout

Wonen

NOORDERPLASSEN – De ligging op Schateiland, omringd door water en midden in de natuur, maakt camping Waterhout tot de ideale locatie om vakantie te vieren. Maar ook om te wonen, vindt Anneke Mäkel. De Almeerse ‘woont’ zeven maanden per jaar op deze camping. Alweer voor het vierde jaar verblijft Anneke hier in een kleine caravan van vier meter, samen met haar konijn en logeerhond. “Je zit hier midden in de natuur en toch dicht bij huis. Ik geniet het meest van de vrijheid en het ‘makkelijkere’ contact met de mensen om je heen dat je hier hebt.”

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

Twintig jaar lang stond Anneke op een seizoenplek vlak bij haar oude woonplaats. Toen ze in 2014 naar Almere verhuisde ging ze op zoek naar een camping in de buurt. Na een aantal jaren kamperen in Lelystad nam ze een kijkje op de nieuwe locatie van camping Waterhout. “Ik was meteen verkocht”, vertelt Anneke enthousiast. “De locatie van deze camping is prachtig en er hangt hier een hele fijne sfeer.”

Rust

Zelf vindt Anneke dat ze op de mooiste plek van de camping staat. “Ik sta op een hoekje aan de rand van de camping en heb vrij uitzicht op een stukje bos. ’s Avonds wandelen er vaak gezellig mensen langs. Hier vind ik mijn rust; ik slaap hier heerlijk. Het is hier ’s nachts helemaal stil.”

De overige vijf maanden woont Anneke in een seniorenwoning in Landgoederenbuurt. “Toen ik nog werkte sliep ik in het kampeerseizoen tussendoor ook weleens thuis.” Anneke werkte als wiskundedocent bij verschillende onderwijsinstellingen. “Vorig jaar ging ik zelf even rekenen en kwam ik erachter dat ik kon stoppen met werken”, vertelt Anneke lachend. “Nu woon ik deze maanden volledig op de camping en ga ik alleen even naar huis om de was te doen en de plantjes water te geven.”

Scandinavische series

De actieve Almeerse verveelt zich niet. “Ik ben hier elke dag best druk. Vroeger heb ik in de scheepvaart gezeten. Nu ben ik hoofdredacteur van het verenigingsblad van de Vereeniging van Oud-Kweeklingen van de Kweekschool voor de Scheepvaart. Hiervoor ben ik regelmatig aan het schrijven. Boeken lezen doe ik ook heel graag. Toen ik nog werkte had ik twee banen en deed ik een studie. Ik keek toen bijna nooit televisie, alleen het journaal. Nu ben ik fan van Scandinavische series. Met de kwakkelende wifi op de camping kan ik die op mijn laptop kijken. En als het warm weer is, duik je zo het water in bij de zwemsteiger.”

Bramenjam

In Landgoederenbuurt heeft Anneke een moestuin. “Daar ga ik vaak op de fiets heen. Alles wat ik uit mijn moestuin haal, eet ik. Zo heb ik palmkool, courgette, paprika, zomerpostelein en snijbiet. Allemaal hartstikke lekker. Ik ben niet echt een kok. Meestal doe ik van alles bij elkaar in een pan en eet dat met aardappelen of rijst.”
Ook fruit haalt Anneke uit de natuur. “Met een emmertje loop ik hier zo het bos in. Er zijn dit seizoen ontzettend veel bramen. Daar maak ik bramenjam van. Verder pluk ik vlierbessen, meidoornbessen, wilde pruimen en rozenbottels. Dat vind je hier allemaal.”

Tevreden

Het wonen in een kleine ruimte vindt Anneke geen probleem. “Mijn motto is: ‘hoe kleiner, hoe fijner’. Ik heb een hele oude caravan van vier meter en ik vind het prima. Je hebt minimale faciliteiten. Daar moet je wel tegen kunnen. Je moet met kleine dingen tevreden kunnen zijn. Ik wilde altijd graag in een Tiny House wonen, maar dat is helaas niet gelukt. Dit komt dicht in de buurt.”

Alleen voelt ze zich nooit. “De meeste ‘seizoensplekkers’ ken ik wel. We eten af en toe samen. Bij het restaurant wordt soms een bingo-avond georganiseerd. Ik doe dan vooral mee voor de gezelligheid en om de andere kampeerders te ontmoeten. We starten en eindigen het seizoen hier met een gezellige avond met een hapje en een drankje.”

Anneke voelt zich thuis in haar knusse caravan. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto