Het huis voelt voor Marco en Christine als een vakantiehuis. (Foto: Fred Rotgans)
Het huis voelt voor Marco en Christine als een vakantiehuis. (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: ‘Vakantiehuis’ in de Kwartaalstraat

Wonen

SEIZOENENBUURT – ‘Een huis dat past’, zo omschrijven Marco en Christine van Lieshout hun woning aan de Kwartaalstraat. Het stel verhuisde veelvuldig binnen Almere en zelfs even ‘terug’ naar Bussum. “Inmiddels wonen we nu bijna twintig jaar in dit huis. En ik denk dat we hier nog wel twintig jaar willen wonen”, vertelt Christine enthousiast. 

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

De splitlevelwoning heeft een bijzondere bouwstijl. “Ik ben 1,92 meter en wilde een huis waar ik heb plafond niet aan kon raken”, legt Marco uit. Dit huis heeft een plafond dat begint bij 2,5 meter en dat oploopt tot vier meter. De woonkamer bestaat uit twee delen die met traptreden aflopen. De dakdelen gaan juist omhoog met een grote glazen gevel aan de achterzijde. Dat geeft een heel veel ruimte.”

Christine woont sinds 1977 in Almere en was een van de eerste 800 inwoners van Haven. Marco groeide op in Bussum en verhuisde in 1982 naar Almere. “We zijn verschillende keren binnen Almere verhuisd.” De vijfde verhuizing was terug naar Bussum. “Daar hebben we toen tien jaar gewoond”, vertelt Marco. “Maar ik betrapte mezelf erop dat ik, als ik in de polder moest zijn en over de Hollandse Brug reed, het gevoel had van ‘thuis zijn’. De weidsheid, de open velden en vlakten en de mooie horizon gaven mij dat gevoel. En dat heb ik nu nog steeds. Ik dacht dat Bussum thuis was, maar het bleek dat Almere dat was.”

Verkocht

Het stel ging op zoek naar een huis in een van de buitenwijken van Almere. “Ik heb bij het grondbedrijf van de gemeente gewerkt. Daar ontwikkelde ik de wijken. Dit huis sprak me in die tijd als aan toen ik het voorlopig ontwerp zag. Toen ik zag dat het te koop stond wilde ik het zeker bekijken”, legt Christine uit. “Ik kwam binnenlopen en het was meteen klaar. Ik was meteen verkocht’, vult Marco aan.

Vakantiehuis

Het huis voelt voor Marco als een vakantiehuis. “De tuin hebben helemaal opnieuw aangelegd. We hebben een grote vlonder aan het water gemaakt en een grote overkapte veranda met glazen dak. Het hele jaar door kunnen we buiten zitten, met een lekker glas en wat eten. De tuin ligt aan de stadgracht met uitzicht op het groen. Er is zoveel te zien aan natuur en dieren voor de deur. Er zitten hier ijsvogels, bevers, meerkoeten en zwanen. We gaan wel op vakantie, maar vinden het altijd weer heel fijn om naar huis terug te gaan.”

Samen

Ook de inrichting is helemaal naar wens. “Aan de grote eettafel zitten we vaak met vrienden en familie. In huis hebben we verschillende plekken waar we kunnen zitten of met onze hobby’s bezig kunnen zijn. De woonkamer is met meer dan 80 vierkante meter. Daardoor kan ik in de woonkamer televisie kijken of met een vriendin bijkletsen en kan Marco ergens anders in de kamer zitten waar hij geen last van ons heeft en lekker kan lezen. We kunnen hier heel goed ons eigen ding doen en toch samen zijn zonder dat je elkaar in de weg zit.”

De ondernemende Almeerders hebben beiden verschillende hobby’s. “Ik lees veel. Wel twee boeken per week. Daarnaast ben ik begonnen met astro-fotografie en doe ik aan modelbouw op grote schaal”, aldus Marco. “De bank is mijn favoriete plek om lekker met de hondjes te zitten. Lekker televisie kijken en onderwijl quilten of haken. Ook heb ik een werkplek waar mijn naaimachine staat”, vertelt Christine.

Ademhalen

In Buiten voelt het stel zich echt thuis. “Onze straat ligt dichtbij de Oostvaardersplassen. In drie minuten zijn we met onze labrador Maggie en tekkel James in het bos. Met de fiets ben je zo in ‘het dorp’. De wijk is heel ruim opgezet. Zowel in ons huis als buiten heb je veel ruimte en is er veel openbaar groen. Dat geeft het gevoel dat je adem kunt halen. Ik heb altijd naar andere huizen gekeken, ook in mijn werk. Maar sinds we hier wonen kijk ik nooit meer naar andere huizen”, sluit Christine af.

Oproep: Zo woon ik
Wilt u ook vertellen over het huis waarin u woont? Het maakt niet uit in welk deel van Almere of in wat voor huis u woont. Of het een rijtjeshuis, villa, tinyhouse of appartementje is, wij zijn benieuwd naar uw verhaal! Meld u aan door een mail te sturen naar redactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Zo woon ik. Wie weet komen onze verslaggever en fotograaf de volgende keer bij u langs.

(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)
"We kunnen het hele jaar door lekker buiten zitten." (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto