Moeder (rechts) en dochter (Foto: Almere DEZE WEEK)
Moeder (rechts) en dochter (Foto: Almere DEZE WEEK)

Moederdag

Hoeksteen

In maart is het moederdag. Vóór mei dus, of nou ja, voor mij dan.

Mijn eigen lieve mama is jarig in maart. De moeder van mijn lief zou ook jarig zijn in maart, ware het niet dat ze in deze maand is overleden. Ze is De Grote Onbekende in mijn leven. Het toeval wil dat mijn zus in maart ook al moeder wordt: Uitgerekend op haar sterfdag.

Ik moest even uitvinden hoe met dit gemis om te gaan. Vervangen kan ik niet, natuurlijk kan ik dat niet, en daarom bleef ik ver van alles wat op bemoederen leek.
Maar ik merkte de laatste tijd zelf dat wat goedbedoelde bemoeizucht stiekem best fijn kan zijn. Een goede vriendin vraagt me dezelfde dingen als mijn moeder: “Heb je de huisarts al gebeld?” (Nee.) “Ga je niet te laat naar bed?” (Ja.) “Had je al een idee hoe je je tuin wil opknappen? Kom, ik help je.” (Graag.)

Voorzichtig durf ik dan ook zelf steeds meer te bemoederen. Ik bracht op dat mijn lief misschien gelukkiger zou worden van wat minder schermtijd, en meer buitenlucht. Het viel gelukkig in goede aarde. Het leidde zelfs tot een ontroerende bekentenis: “Ik doe graag of ik onafhankelijk ben. En iedereen gelooft dat maar.”

INDIRA DRAIJER

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto