Afbeelding

Koude aanloop naar Pasen waarschijnlijk

Weer

ALMERE - De overgangsmaanden maart en april kennen doorgaans flinke weergrillen. Doordat de temperatuurverschillen tussen het hoge noorden van Europa en het diepe zuiden van het continent sterk toenemen in dit jaargetijde, krijgt Nederland soms te maken met de warme zuidelijke weervariant en soms met de noordelijke tak. 

Door Marc Putto

Juist in dat voorjaar is de kans op een zonale (west-oost gerichte) stroming veel kleiner dan in het winterhalfjaar. Regelmatiger is nu sprake van een noord-zuid patroon of juist een zuid-noord patroon met die grote verschillen dus in het daarbij behorende temperatuurpatroon. Zuidenwinden leveren doorgaans prima lenteweer op in deze tijd van het jaar zoals op deze woensdag waarop het zo’n 17 graden werd in Almere en omgeving. Heel lang duurt zo’n oprisping van warmte niet in Nederland en bijna altijd ligt de koudere lucht op de loer, zo ook de komende dagen weer.

Frisser

Na die prima (bijna zwoele) woensdag komt de koudere maritiem polaire lucht richting Nederland en dat gaan we merken aan de temperaturen (met name) in het weekend. Deze komen sinds lange tijd niet meer boven de 10 graden uit. Het zal gevoelig frisser aanvoelen dan en bovendien vallen er nog een paar maartse buien met kans op stofhagel. Gedurende de nacht kan het bovendien afkoelen tot iets boven nul met een kleine kans op gladheid.

Sneeuw op 1 april?

In de aanloop naar - en tijdens Pasen wordt het interessant. Het Europese weermodel laat het belangrijk verzachten bij de gratie van een warmte stuwende depressie op de oceaan. Het Amerikaanse weermodel echter voorziet hoge druk boven Scandinavië met koude lucht enerzijds en anderzijds warme zuidelijke lucht die opkruipt naar het noorden. Die confrontatie zou zelfs sneeuw kunnen geven op 1 april en dat is geen grap! Zelf neig ik wat meer naar de koudere variant.

Woensdag min. 7, max. 17, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 45%
Donderdag min. 8, max. 13, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 30%
Vrijdag min. 8, max. 13, wind w. 5, neerslag 75% en zon 25%
Zaterdag min. 7, max. 10, wind w. 4, neerslag 85% en zon 25%
Zondag min. 4, max. 9, wind nw. 3-4, neerslag 70% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto