Afbeelding

Uitloper Azorenhoog geeft beter weer

Weer

ALMERE - Afgelopen zondagavond was een zeldzaam fraai kleurenspel te zien aan de westelijke horizon ten tijde van de zonsondergang. Menigeen kan het zich nog zo inbeelden.

Door Marc Putto

Dat de NOS niet altijd zeer zuiver is in haar berichtgeving bleek wel op maandag. Er werd namelijk beweerd dat voornamelijk het Saharazand de oorzaak was van de prachtige, diep roze en paarse verkleuringen van het wolkendek op veel plaatsen. Dat is onjuist want de golf met Saharastof was op zondagavond al het land uit, zo lieten de zogenaamde trajectoriën zien. Er was dus een andere oorzaak die de hemel zo intens liet kleuren. Een combinatie van flink wat berkenpollen in de lucht en betrekkelijk lage vochtvelden die zondagavond op het juiste moment, deed het hem namelijk. Door de lage stand van de zon werden juist de rode en paarse kleuren het fraaist gereflecteerd. Voorlopig geen stof dat via Noord-Afrika wordt meegenomen naar de Benelux.

20 graden

Toch kruipt het kwik weer op de komende dagen met rond zaterdag alweer maxima van 20 graden of iets meer. April grossiert nu al in warme dagen en dat was de afgelopen decennia vaak anders.Tot en met zondag blijft het veelal nagenoeg droog in Almere waarbij het dus zachter wordt.
Een flinke uitloper van het Azorenhoog manifesteert zich diagonaal boven het westen van Europa de komende dagen. Deze setting onderdrukt de buienactiviteit en geeft meer ruimte voor de aprilzon. Ook de vlagerige zuidwestenwind neemt duidelijk in kracht af vanaf woensdag. Al met al levert deze ontwikkeling gewoon prima aprilweer op komende dagen.
Vanaf zondag wordt het sterk wisselvallig en rond het midden van de komende week daalt de temperatuur gevoelig bij een stevige noordwester.

Woensdag min. 8, max. 14, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 50%
Donderdag min. 9, max. 17, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 30%
Vrijdag min. 10, max. 18, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 40%
Zaterdag min. 11, max. 21-22, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 45%
Zondag min. 9, max. 17, wind wzw. 4, neerslag 40% en zon 40%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto