Heeft de raad wel iets te zeggen over de woningbouw in de Floriadewijk? (Foto: Almere DEZE WEEK)
Heeft de raad wel iets te zeggen over de woningbouw in de Floriadewijk? (Foto: Almere DEZE WEEK)

Kans op rechtszaak bouw Floriadewijk

Algemeen

Motie van afkeuring PVV in de maak

ALMERE – Het heeft er alle schijn van dat het conflict tussen projectontwikkelaar Weerwater CV en de gemeente over de bouw van de Floriadewijk Hortus beslecht zal worden met een rechtszaak. Dit scenario hing als een donkere wolk boven de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Door Robert Mienstra

Gemeente en Weerwater CV staan lijnrecht tegenover elkaar over het aantal te bouwen woningen. Weerwater CV stelt dat in de overeenkomst met de gemeente staat dat er 660 woningen gebouwd gaan worden. De gemeente vindt dat er in die overeenkomst een clausule staat dat dat aantal schaalbaar is en dat er op termijn meer woningen gebouwd kunnen worden. Het overleg bevindt zich inmiddels in een dusdanige impasse dat een uitspraak van het rechter soelaas moet brengen.

Vragen

Er zweeft een aantal vragen boven dit conflict: is er nog wel planologische ruimte voor Weerwater CV om extra woningen te bouwen na de realisatie van de afgesproken 660 woningen? De gemeente vindt van wel, Weerwater CV vindt van niet. Datzelfde geldt voor de schaalbaarheid van het aantal woningen, het op termijn bouwen van meer woningen. Staat dit wel of niet in de overeenkomst? Daar zijn de partijen het ook niet over eens.

Zeggenschap

Een aantal partijen in de raad wil dat er meer woningen dan die 660 moeten worden gebouwd. Maar ook hier kan de vraag gesteld worden of Weerwater CV wel een bouwplicht heeft. En ook of de gemeenteraad hier wel over gaat en er zeggenschap over heeft. De grond is immers van Weerwater CV. Daar zou de gemeente en ook de gemeenteraad dan niets meer over te zeggen hebben.

Plan

Weerwater CV heeft deze zomer een plan bij de gemeente ingediend om uiteindelijk ongeveer 1300 woningen op het Floriadeterrein te bouwen. De optie zou zijn om langs de A6 met hoogbouw te komen. De gemeente zag niets in die plannen en deed het af met een mail aan Weerwater CV. Hiermee ontstond wederom de impasse die er nu nog steeds is. Bemiddeling heeft ook nog niet kunnen baten.

Lange baan

Duidelijk is dat de meeste partijen in de gemeenteraad wel graag willen dat de bouw kan starten. Maar als de rechter eraan te pas komt, kan het nog wel eens jaren duren voordat de eerste paal de grond in gaat. Daarmee zou de bouw van de Floriadewijk wel eens op de lange baan geschoven kunnen worden.

Afkeuring

Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV, kondigde aan een motie van afkeuring tegen wethouder Julius Lindenbergh te gaan indienen. Echte politieke gevolgen zal dat niet hebben, maar zo’n motie kan worden gezien als een politieke ‘oorvijg’ voor het handelen van de wethouder.

Uit de krant