Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Dit jaar en komende jaren: bezuinigen!

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – Op dit moment is er geen of weinig financiële ruimte voor extra werkzaamheden in de stad. Het financiële deel van de nieuwe perspectiefnota 2022 laat zien wat er wel kan en wat er niet kan. De begroting van de gemeente is structureel wel bijna sluitend.

In de nieuwe nota meldt het college dat er geen ruimte is voor nieuwe beleid omdat anders de spaardoelstelling van de gemeente verder onder druk komt te staan. Het college legt de focus op het invullen van de bezuinigingen die dit jaar en de komende jaren doorgevoerd worden. “Dit is van essentieel belang om de begroting structureel sluitend te houden”, zegt Julius Lindenbergh, wethouder van financiën (VVD).

Floriade

In de nota wordt flink aandacht aan de Floriade besteed. Het evenement is niet zonder risico’s, schrijft het college. Onlangs vroeg de Floriade BV 15 miljoen euro extra voor de inrichting van het Floriadeterrein. Dat geld is niet in de nota opgenomen. “Daarbij stellen we ons ook de vraag wat er nog meer zit aan te komen”, zegt Julius Lindenbergh. “Als zoveel mensen naar de financiële ontwikkeling van de Floriade hebben gekeken en kennelijk zo’n groot bedrag niet hebben gezien, dan moet je je afvragen of er niet ergens anders nóg een blinde vlek zit. Dat moeten we wel uitzoeken. Het is een illusie dat je alles afvangt. Ik kan niet beloven dat er niet nog een tegenvaller komt.”

Meevaller

De wethouder heeft verder gemengde gevoelens over deze perspectiefnota. “Er zijn sinds de begroting van december twee grote dingen gebeurd. Er zijn stevige tegenvallers gekomen van uit het sociaal domein, met name van de jeugdzorg. Daarnaast heeft het grondbedrijf juist een goed jaar gedraaid met 30 miljoen winst. Dat helpt. Overigens bleek na het schrijven van de perspectiefnota dat de gemeente een meevaller van het rijk heeft van acht tot tien miljoen voor de jeugdzorg.”

Controle

De financiële situatie van de stad is nog steeds zorgelijk maar is niet slechter geworden dan bij de begroting. “Dat is wel een opluchting”, zegt Lindenbergh. “Maar de grondwinst is eenmalig en de tegenvallers op het sociaal domein werken structureel door. De begroting sluit nu precies.”

Over 2022 moet een tekort van 16,4 miljoen worden weggewerkt. De bezuinigingen die voorgaande jaren zijn ingezet gaan dit jaar en komende jaren gewoon door. Dat geldt ook voor de bezuinigingen op jeugdzorg. Verder spit de wethouder de hele begroting door om te kijken of alle posten realistisch zijn. Zo blijkt dat er zaken zijn die met eenmalig geld werden betaald, maar die structureel blijken te zijn. “Ik wil volledige controle hebben op de begroting”, zegt de wethouder.

Beheer

‘We zitten nu op sommige onderdelen op een pad, wat op de duur niet is vol te houden’, schrijft het college. “Dit geldt met name voor het beheer van de openbare ruimte”, legt Lindenbergh uit. “Veel wijken die op hetzelfde moment gebouwd zijn, krijgen nu tegelijkertijd weer te maken met groot onderhoud. We willen scherper in beeld gaan brengen waar dat knelt. We willen dat ook op langere termijn inzichtelijk maken. Kunnen we komende vijf jaar op dit onderwerp uit komen? Daar hebben we te weinig zicht op. En dat moet wel.”

Wethouder Julius Lindenbergh in debat. (Archieffoto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto