Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Boten in haventjes zorgen voor overlast

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – In de passantenhaventjes van Almere liggen boten illegaal langer aangemeerd dan de drie dagen die daarvoor zijn toegestaan. Omwonenden zeggen overlast te ervaren, maar tot op heden heeft er nog geen handhaving plaatsgevonden. Met name het haventje langs de Evenaar in Buiten zorgt voor overlast.

In antwoord op vragen van Leefbaar Almere liet het college in maart weten op de hoogte te zijn dat diverse vaartuigen langer dan 3x24 uur een ligplaats innemen. ‘Er is een vermoeden dat er tijdens nachtelijke uren op de boten wordt verbleven, maar dit is tot op heden niet feitelijk vastgesteld’, aldus het college dat aangaf op drie plekken de aandacht te leggen: Een locatie op de Noorderplassen, aan de Verlaatweg en het passantenhaventje in Buiten. In Noorderplassen had handhaving al plaatsgevonden, die voor Almere Buiten waren in voorbereiding.

Volgens Lex Ruyssenaars van de partij Respect Almere had de zomerperiode een prima tijd geweest om tot handhaving over te gaan. De partij heeft daarom opnieuw schriftelijke vragen gesteld. “Want er heeft dus geen handhaving plaatsgevonden. Begin augustus lagen er nog dertien boten, inmiddels zijn het er zelfs meer. De indruk bestaat de booteigenaren die ooit bij jachthaven Haddock lagen naar deze haventjes zijn uitgeweken.”

Overlast

Volgens Ruyssenaars ervaren de omwonenden rond het haventje in Buiten behoorlijke overlast van de boten. “Ik heb vorige week nog een aantal BOA’s gesproken die vertelden dat er meer dan 300 klachten zijn binnengekomen.”

Bekend is dat de auto’s van de bootbewoners langs de weg staan geparkeerd. Maar ook zouden er dingen gebeuren die ‘het daglicht niet kunnen velen’, aldus Ruyssenaars. “Het zou dan gaan over drugsoverlast, maar dat kan ik niet hard maken. De inhoud van de binnengekomen klachten wordt niet openbaar gemaakt.”

Omdat Respect Almere schriftelijke vragen heeft gesteld kan het college geen wederhoor geven op vragen van deze krant. Het college heeft zes weken de tijd om de nieuwe vragen van Respect Almere te beantwoorden. Daar zijn er inmiddels drie van voorbij.

De passantenhaven langs de Evenaar in Almere Buiten. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto