Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Kinderherdenking op 4 mei vanaf 18.00 uur

Algemeen

Door Robert Mienstra

VERZETSWIJK – Jeugdland Stad en de organisatie Bos der Onverzettelijken organiseren op 4 mei voor de vijfentwintigste keer de kinderherdenking. Van 18.00 tot 19.00 uur is er een informatieve tocht. Om 19.30 uur is de herdenking door en voor Kinderen. De herdenking is bij het kunstwerk Het tandwiel aan de rand van het Bos der Onverzettelijken naast de Vrijheidsdreef ter hoogte van Verzetswijk.


Almere kent als jonge stad dus wel degelijk een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: Verzetswijk en het Bos der Onverzettelijken. De eerste bomen werden geplant op 25 maart 1992. Het bos werd een eerbetoon aan alle verzetsstrijders die in de periode 1940-1945 vanwege hun verzetsactiviteiten zijn gefusilleerd.

Anne Frank


Het Bos der Onverzettelijken bleek afgelopen jaren behoorlijk uit zijn voegen te zijn gegroeid, waardoor het bos een duidelijke structuur en identiteit miste. Ook waren de meeste bomen door ouderdom en stormschade aan vervanging toe. Om ervoor te zorgen dat dit levende monument het oorspronkelijke doel weer kon vertegenwoordigen, is het bos tot een mooi duurzaam park omgevormd. Het Herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken is sinds enige tijd verboden voor honden, afgesloten met een hek omdat het een plek van rust en bezinning is. Op die plek heeft ook inmiddels forse Anne Frank-boom een centrale plek. Het is een loot van de oorspronkelijke kastanje op de binnenplaats waar Anne op uit keek.

Tandwiel


Het kunstwerk Het Tandwiel heeft ook een prominente plek bij het Herdenkingsveld gekregen. Het kunstwerk werd in 1995 door de Stichting Samenwerkend Verzet aan Jeugdland geschonken. Per maand is kort informatie te lezen over de Tweede Wereldoorlog. Elke maand wordt het kunstwerk een stukje gedraaid zodat de informatie over de betreffende maand te lezen is.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto