Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vertrekkend Floriadedirecteur Cloo lag al op ramkoers met college en gemeenteraad

Redactie

Door Robert Mienstra

ALMERE - “Ik heb het vertrouwen verloren in de noodzakelijke constructieve samenwerking met het gemeentebestuur ten aanzien van het Floriade dossier. Mijn energieniveau is onder het niveau gekomen wat nodig is om deze zware functie te kunnen vervullen.” Dit schrijft Floriadedirecteur Pieter Cloo aan Floriade-ambassadeurs in een toelichting op zijn ontslag.

Duidelijk in de brief van Cloo is dat niet het verzet tegen zijn hoge salaris voor hem de reden is de handdoek in de ring te gooien. Cloo en het gemeentebestuur lagen op ramkoers.

Ook de bestuurscultuur in Almere was Cloo een doorn in het oog: “Ik heb mij beraden naar aanleiding van diverse gebeurtenissen bij projecten en vraagstukken van de afgelopen 7 maanden waar besluitvorming van gemeente bestuur (B&W en gemeenteraad) een rol speelde. De politieke omstandigheden alsmede de bestuurscultuur in Almere spelen hier een bepalende rol, ook voor de komende periode.”

Verder lijkt Cloo het ook met de gemeenteraad gehad te hebben. Ook dat was een reden voor hem om zich op zijn positie te beraden: “In juli/augustus deed zich de eerste vertraging en schade voor door besluitvorming van het gemeentebestuur ten aanzien van een second opinion. In vervolg hierop heb ik aangegeven mij eind 2020/begin 2021 te beraden of ik door zou gaan na mijn tijdelijke benoeming, dit in het verband met het wegvallen van Peter Verdaasdonk. Deze besluitvorming heeft mijns inziens ook geleid tot vertraging en vervolgschade maar ook tot imageschade aan de Floriade Expo2022 alsmede tot energieverlies bij mijzelf.”

Kortom, Cloo zag het niet meer zitten in het college en de raad. De commotie rond zijn hoge salaris noemt de directeur niet.

Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) stelde onlangs nog het volste vertrouwen te hebben in de Floriadedirecteur. Discussie over het salaris zou slecht geweest zijn voor de stad. Uit de brief van Cloo blijkt echter dat hij al langere tijd op ramkoers lag met het college en de gemeenteraad.

Pieter Cloo schreef toelichting op ontslag. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto