Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nieuwe roman van Almeerse Aline van Wijnen is persoonlijk, historisch verhaal

Uitgaan

ALMERE - De Almeerse schrijfster Aline van Wijnen brengt op 19 februari haar vierde roman uit. Na drie feelgoodboeken komt ze dit keer met een zeer persoonlijk, historisch verhaal: Het geheime kistje van Elle.

“Ik hoop nog vele feelgoods te mogen publiceren, maar dit boek heeft voor mij ook de deur naar een ander genre geopend”, vertelt Van Wijnen. “Het is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat veel indruk op mij heeft gemaakt toen ik klein was. Ik heb mij laten inspireren door de levens van mijn beide oma’s en mijn favoriete juf.”

Razzia

Het verhaal speelt zich deels af in Wit-Rusland, het geboorteland van de Almeerse schrijfster. Tijdens een razzia in het dorp Glusk in 1941 is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich schuilhoudt in het bos. Na de bevrijding krijgt Ella valse papieren met de naam Elle. Ze reist naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf.

Ruim zeventig jaar later helpt de Nederlandse Janna met het opruimen van het huis van haar overleden oma Elle. Ze vindt een versleten kistje met spullen die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.

Nieuwe feelgood in de maak

“Ik heb dit verhaal van kinds af aan bij me gedragen, maar het heeft jaren geduurd voordat ik dit boek heb durven schrijven”, verklaart de Almeerse schrijfster. “Ik wil echter zo ontzettend graag dat mensen horen wat er in 1941 in Glusk is gebeurd. We mogen de gruwelen van de oorlog nooit vergeten.”

Inmiddels is Van Wijnen alweer bezig met haar volgende boek. “Mijn schrijflust heeft na het voltooien van Het geheime kistje van Elle even op een laag pitje gestaan. Negen maanden lang had ik gewerkt aan een roman die veel research vereiste. Onwijs leuk om te doen, maar het kostte ook veel energie.” De coronapandemie maakte haar stemming er niet beter op. “Maar opeens kreeg ik een paar nieuwe ideeën die zich tot een synopsis van een roman lieten vormen. Inmiddels ben ik bezig aan een nieuwe feelgood, met een grote glimlach op mijn gezicht.”

Het geheime kistje van Elle verschijnt bij Meulenhoff Boekerij.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto