Afbeelding

Eerste 30 graden-dag lijkt in aantocht

Weer

ALMERE -  We zitten nog steeds met een klassiek zomerse junisfeer de komende periode. Een uit de kluiten gewassen en bijna honkvast hogedrukgebied tussen Schotland en Noorwegen maakt fier de dienst uit en bezorgt ons nagenoeg subliem zomerweer, ook na het komende weekend.

Door Marc Putto

De situatie doet zelfs denken aan juni 1976 toen een legendarische zomer aanving. Vrijwel voortdurend krachtige hogedrukgebieden op dezelfde plaats als nu gaven ons toen weken opeen het mooiste zomerweer dat er bestaat in dit land. Het was ook erg droog. Die droogte (officieel alweer sprake van een droogteperiode) kan nu snel nijpend worden gezien de actuele omstandigheden en die van de komende minstens vijf dagen. De zon schijnt soms ruim 15 uur per dag en de aangevoerde lucht uit het noordoosten wordt steeds droger in de middag met relatieve vochtigheden van soms slechts 20 procent. De matige wind die er waait de komende periode verdroogt de bovenste laag van de diverse percelen nog extra.
De zonkracht is beslist hoog de komende dagen dus extra insmeren voor diegenen die langer in de zon (moeten) vertoeven is geen overbodige luxe.
Vanaf het weekend zien we dat als gevolg van de warmte boven het zuidwesten van Europa de luchtdruk daalt boven Frankrijk. Bij dit lagedrukgebied zitten ook enkele onweersbuien die via Noord-Frankrijk naar België trekken. Enkele (onweers)buien zouden ons rond 11 juni kunnen bereiken, maar mogelijk geeft de hoge druk boven Oost-Europa te veel tegenwicht waardoor de buien blijven steken boven België of Zuid-Nederland.
Tegelijkertijd ruimt de wind dan iets meer naar oost zodat zeer warme continentale lucht ons kan bereiken. De eerste 30 graden in Almere wordt dan waarschijnlijk geboekt en dan wordt de eerste tropische dag van 2023 een feit. De nachten worden ook een stuk zachter met later rond 15 graden tegen het ochtendkrieken.

Woensdag min. 10, max. 22, wind n. 3-4, neerslag 5% en zon 70%
Donderdag min. 10, max. 23, wind nno. 4, neerslag 5% en zon 75%
Vrijdag min. 11, max. 27, wind no. 4, neerslag 5% en zon 80%
Zaterdag min. 10, max. 22, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 75%
Zondag min. 14, max. 28, wind no. 3-4, neerslag 15% en zon 80%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto