Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raad krijgt mes op de keel: Floriade BV wil 12,3 miljoen extra

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Floriade BV vraagt extra budget van 12,3 miljoen euro van de gemeente. Aanvankelijk was dat 15 miljoen. Het bedrag is volgens de Floriade BV nodig voor de tijdelijke inrichting van het evenement en voor een aantal posten die naar voren zijn gekomen na een uitgebreide analyse van de hele business case.

“Dit is een forse rekening die wij kort voor de opening van het evenement voor onze kiezen krijgen”, zegt wethouder Jan Hoek (GroenLinks). “Dat is zuur, en niet hoe het zou moeten gaan. Zo’n verrassing willen we natuurlijk niet nog een keer, al ben je daar natuurlijk nooit helemaal zeker van.”

De extra gelden betreffen kosten voor een congresruimte, horecagebouwen, toilet- en entreegebouwen en bouwmanangement in aanloop naar de expo. Hiervoor heeft Floriade BV 8,6 miljoen eruo extra nodig en nog eens 3,7 miljoen euro extra voor zaken voor andere onderdelen zoals beheer en onderhoud van het groen, en veiligheid.

VVD: Duivels dilemma

Voor de VVD is de 12,3 miljoen extra een ‘duivels dilemma’, zegt fractievoorzitter Colette Holter. “Wij zijn voor het doorgaan van de Floriade, en als ik naar het voorstel kijk zie ik dingen die noodzakelijk zijn zoals toiletgebouwen.” Een aantal weken geleden zei Holter nog dat de 15 miljoen euro extra bij de Floriade BV gezocht moest worden. Nu lijkt het toch slikken of stikken voor de partij. Zonder 12,3 miljoen geen Floriade want dan is er voor kassa’s en toiletgebouwen geen geld. “Het is een grote fout”, zegt Holter, “dat die nooit in het budget zijn opgenomen.” De VVD gaat wel in het plan kijken of er meer gesneden kan worden in het budget. “Is een lichtshow echt wel noodzakelijk”, vraagt Holter zich af.

PVV: chantage

Toon van Dijk van de PVV heeft er geen goed woord voor over. Ook hij noemt het cultuuraspect van de Floriade: “de BV wil extra investeren in cultuur. Volgens het college moet de Floriade het vliegwiel worden voor het nog te bouwen kunstmuseum.”Dat gaat over dat tijdelijke paviljoen van het museum dat op het floriadeterrein komt te staan”, zegt Van Dijk. “Kennelijk is dat nu de attractie die de miljoenen bezoekers moet gaan trekken. Er is nul komma nul focus. Het wordt nu dus een kunstexpositie.”

Nu het lijkt of de raad wel met de 12,3 miljoen akkoord móet gaan, noemt Van Dijk ‘chantage’. “Het is de Floriademaffia ten voeten uit.”, zegt hij.

(Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto