Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Tumult rond nieuwe lokale omroep

Algemeen

Door Petra Onderwater
ALMERE – Er is tumult ontstaan rond de nieuwe lokale omroep Stichting Productiefabriek Almere (SPFA). Volgens Omroep Flevoland is deze omroep een commerciële radiozender gestart onder de naam Easy FM. De oprichting hiervan zou zijn bekostigd met subsidiegeld van de publieke omroep en dat mag niet. Berdien Steunenberg reageert namens de SPFA furieus op de berichtgeving. “Easy FM is geen commerciële zender. Wij zijn een publieke omroep en het betreft dan ook een publieke radiozender”, benadrukt zij.

Omroep Flevoland maakte bekend dat voor radio Easy FM echter geen publieke, maar een commerciële licentie is aangevraagd en afgegeven door het Commissariaat voor de Media (CvdM). Dat zou opmerkelijk zijn, aangezien een gesubsidieerde lokale omroep geen publiek geld mag doorsluizen naar een commercieel station. Volgens Steunenberg heeft Arno van Boven, directeur radio van de nieuwe lokale omroep, de commerciële licentie slechts aangevraagd om de naam Easy FM te claimen. “Het heeft allemaal zó lang geduurd voordat wij als nieuwe lokale omroep de licentie kregen van het Commissariaat voor de Media. Daar hebben we van september 2017 tot juni 2019 voor gestreden. Arno wilde dit voorjaar de naam Easy FM alvast veilig stellen door een commerciële licentie aan te vragen.”

Naam Easy FM

Het bedrijf van Arno van Boven heeft meerdere namen geregistreerd in Almere waaronder Eeasy FM. Deze naam heeft hij naar eigen zeggen overgedragen aan de lokale omroep. “Onlangs heeft het bestuur van de lokale omroep de naam Easy FM en Kijk Almere TV aangemeld bij het CvdM. Hierna heb ik het CvdM verzocht de naam Easy FM als inschrijving te verwijderen”, laat Van Boven weten in een verklaring. “Easy FM is nu de naam van de radio-afdeling van de nieuwe lokale publieke omroep.”

Peppi en Kokki

Volgens Steunenberg en Van Boven is er met deze constructie niks mis. “Omroep Flevoland heeft ons met deze berichtgeving willens en wetens willen beschadigen. Wellicht zijn ze bang voor concurrentie, want wij gaan geen lokale Peppi en Kokki-zender starten, we gaan met een hele professionele radiozender de lucht in”, aldus Steunenberg.

Radio-serre

Easy FM is vanaf de eerste week van november te beluisteren op 95.5 FM. In december lanceert de SPFA ook de lokale televisiezender KIJK Almere. “Wij hebben er bewust voor gekozen om geen dure radio- en televisiestudio’s in te richten, maar op locatie te werken”, vervolgt Steunenberg. “In onze ‘radio-serre’ op de eerste verdieping van restaurant Nul36 aan de Grote Markt is een presentatieruimte ingericht, waar iedere avond met gasten wordt gesproken over actuele onderwerpen. Een uitzend-server en speciaal ontworpen software zorgen er verder voor dat de medewerkers vanaf hun eigen computer hun bijdrage kunnen uploaden naar de server, die daarna de programma’s uitzendt.”

Verschillende politieke partijen vragen inmiddels om opheldering over de constructie van de nieuwe lokale omroep, waaronder de PVV, GroenLinks en AP/OPA. Het CvdM laat weten de zaak te bekijken. “Wij kunnen er op dit moment nog niks inhoudelijks over zeggen. De SPFA heeft in juni 2019 in elk geval de licentie heeft gekregen om een lokale publieke omroep te starten en Easy FM heeft inderdaad een licentie om commerciële radio te mogen maken”, aldus een woordvoerder.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto