Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almere Kenniscentrum Talent (AKT) opent binnenruimtes op 30 juni’Het AKT verbindt sportverenigingen, topsport, onderwijs en sportonde

Algemeen

POORT – De gemeente Almere stimuleert haar bewoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarom is het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in het leven geroepen, een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen. Almere DEZE WEEK belicht diverse kanten van het AKT.
Deze week vertelt wethouder Rene Peeters van Sport over het belang van het AKT.


“Ik ben fan van het AKT en heel trots dat we het Almere Kenniscentrum Talent 30 juni gaan openen in het Olympiakwartier in Almere Poort”, zegt wethouder Rene Peeters. “Daar kunnen sportverenigingen, onderwijsinstellingen en Regionale Talent Centra (RTC’s) permanent hun sporttalent verder ontwikkelen. Er staat onder meer innovatieve apparatuur, er is een multisportruimte, turnzaal en judozaal, . Mensen uit het hele land komen er naar kijken want we zijn de eerste die zoiets realiseren.”

Belang AKT

De wethouder wil graag de jeugd aan het sporten en bewegen houden. “We zien dat kinderen tussen 10 en 15 jaar vaak uitstromen uit de sport. Dan krijgen ze vriendjes of vriendinnetjes, andere zaken worden belangrijker. Dat komt onder meer omdat ze niet bewust hebben gekozen voor een sport. Ouders deden dat of het was in de buurt. Die uitstroom willen we voorkomen door kinderen met meerdere sporten te laten kennis maken. De kans dat ze dan echt geraakt worden door een sport is aanzienlijk waardoor de motivatie van binnenuit groot wordt om door te gaan met sporten. Daarnaast is de kans op blessures aantoonbaar kleiner bij een brede sportopleiding. Het AKT werkt hier met name aan door bijvoorbeeld kinderen een breed aanbod te geven waarbij gekeken wordt op welk sportgebied hun talenten liggen. En als je merkt dat je ergens goed in bent, wil je doorgaan.”
ASG

Peeters roemt de inzet van de Almeerse scholen en sportverenigingen: “Veel van hen zijn bereid om mee te werken. De vakgroep bewegingsonderwijs van de Almeerse Scholengroep is hier echt een factor van belang in geweest om van binnenuit het systeem te veranderen.”
Het AKT verbindt sportverenigingen, onderwijs maar ook sportondernemers. “Het AKT stimuleert en verbindt hen en leidt ze op, bijvoorbeeld met het Athletic Skills Model (ASM) dat inzet op veelzijdig bewegen”, legt Peeters uit. “Een surfer doet nu ook aan wandklimmen en mountainbiken om zijn evenwicht te trainen. Een schermer aan badminton. Dit alles om de vaardigheden uit andere sporten toe te passen op de eigen sport en zo uit te kunnen gaan blinken.”
Stadstuinen

De Stadstuinen, een nieuwe wijk in Poort, krijgt drie beweegpleinen. “Dat is de kers op de taart van mijn sportbeleid. Die zijn voor jong en oud beschikbaar al dan niet met inhoudelijke begeleiding. Studenten sport&Bewegen van MBO College Poort gaan daar via het AKT een rol in spelen”, zegt Peeters.
Voor Peeters is het cirkeltje rond nu Windesheim een HBO-opleiding bachelor sportkunde aan het ontwikkelen is. “Die start in augustus 2018 en gaat beleidsambtenaren sport afleveren maar ook mensen die in de sport ondernemer willen worden. Hiermee sluiten we de onderwijsketen.”
Model

De wethouder kijkt met het realiseren van het AKT verder: “Ik hoop dat wat we nu gerealiseerd hebben met het Almere Kenniscentrum Talent voor sport ook gestalte kan krijgen voor andere domeinen zoals Cultuur, Techniek en Creativiteit. Het AKT moet een voorbeeld worden voor die andere domeinen. Dat is mijn ultieme doel met het model van het AKT.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto