Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Almeerse kunstenaar Jan Resink overleden

Algemeen

Op 23 juni dit jaar is de Almeerse kunstenaar Jan Resink overleden. Hij is 73 jaar geworden. Almere DEZE WEEK interviewde hem in mei 2012 over zijn werk op een windmolen in Windpark Jaap Rodenburg. Hij zei toen: ‘Een ‘af’ kunstwerk is het doel, maar ik ben treurig als het af is. Als het af is, is het gebeurd. Dan kun je er niks meer aan doen.’

De Almeerse kunsthistorica Christine van Stralen schreef onderstaande in memoriam.

 

 

Een onvermoeibare pleitbezorger voor kunst en cultuur

Voor wie de kunstenaar Jan Resink uit Almere heeft gekend is het een onwerkelijk gevoel dat hij op 23 juni jongstleden in de leeftijd van 73 jaar is overleden. Zijn typische stem en gestalte liggen nog vers in het geheugen.

De in Zwolle geboren Johannes Jacob Resink woonde sinds 2000 in de Literatuurwijk in Almere. Hij was, samen met zijn vrouw Renny, een actieve meedenker als het ging om kunst en cultuur in Almere.

Bij hearings, discussies, openingen en manifestaties betreffende kunst en cultuur was hij een actieve gast, die met zijn beschouwingen toehoorders aan zich wist te binden. Jan leverde met zijn kunst filosofische beschouwingen en visies over hoe het kunstleven in Almere eruit zou moeten zien een zeer overwogen bijdrage aan de totstandkoming van dat kunstleven. Daarbij liep hij ook nog wel eens tegen muren op, zoals iedereen dat ondergaat die het beste met Almere voorheeft.

Jan was van kinds af aan een begenadigd tekenaar. Maar met zijn visie op de wereld ging hij al snel het onderwijs in en ontwikkelde zich als een betrokken docent, waar leerlingen nog aan terugdenken en veel aan te danken hebben.

Zo was hij onder andere meeschrijver aan de ‘Stadsgids Almeerse Academische Opleidingsschool’. Voor de Nuon realiseerde hij voor ‘Kunst op windmolens’ in 2012 een doek van 10 x 2 meter met oer-Hollandse thema’s ontleend aan lucht, land en water. Het plezier dat hij aan tekenen beleefde, spreekt daar uit.

In het Flevoziekenhuis deed hij mee aan een expositie met Hugo Kaagmans, ‘Almeers Blauw’, omdat beide kunstenaars zich in hun werk hadden gebaseerd op een Delfts Blauwe-thematiek. Daar hield de vergelijking tussen de kunstenaars ook wel op: Jan kon tekenen en Hugo werkte met sjablonen.

In 2015 deed Jan nog mee aan de Kunst- en Atelierroute Almere. Hij was toen al ziek. Een ziekte, waar niet tegenop te boksen viel, velde hem.

Almere zal deze onvermoeibare pleitbezorger voor kunst en cultuur in Almere gaan missen.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto