Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Windpark Pampus ervaren met Virtual Reality

Algemeen

STAD CENTRUM – Almeerse Wind, een windenergie coöperatie uit Filmwijk, wil samen met Nuon acht nieuwe windturbines bouwen bij het bestaande windmolenpark in Almere Pampus. Afhankelijk van de hoeveelheid ingelegd geld kan Almeerse Wind hier 2 molens van krijgen. Om erachter te komen hoe het nieuwe windpark er in het echt uit kan komen te zien en wat er van te horen zal zijn kunnen bewoners bij de gemeente windenergie met Virtual Reality beleven.


“Mensen zijn vaak bang dat het erg is om in de buurt van een windmolenpark te wonen”, aldus Erwin Lindeijer, energieplanner bij de gemeente. “Met de Virtual Reality willen we mensen laten zien en horen hoe het echt is.”
De simulatie bestaat uit een zeven korte filmpjes die vanaf verschillende locaties, op verschillende afstanden, in Almere uitzicht geven op het toekomstige windmolenpark. “Voor de simulatie hebben we aan het geluid van het bestaande windpark het geluid van het toekomstige windpark toegevoegd. Het bestaande windpark bestaat uit tien windmolens. Deze worden in 2025 afgebroken. Ongeveer in 2020 wordt verwacht dat de acht nieuwe windmolens er staan. De eerste vijf jaar, als de oude molens er nog staan wordt energie opgewekt voor 30.000 huishoudens”
Almeerse Wind wil de acht nieuwe windturbines bouwen, waardoor er meer huishoudens in Almere groene stroom kunnen afnemen. “Als dit uiteindelijke windpark er komt, dan kan er jaarlijks duurzame stroom geleverd worden aan 22.000 huishoudens.”
Er zijn drie manieren om de nieuwe turbines te plaatsen en daarover wil de gemeente haar inwoners consulteren. Almeerders kunnen hun mening geven op: www.almere.nl/raadplegingwind.
Nog tot en met 24 juni kunnen Almeerders een afspraak met Erwin Lindeijer maken om de windenergie met virtual reality te beleven. Dit kan elke avond van 19.00 tot 21.00 uur en op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Afspraak maken via: ewlindeijer@almere.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto