Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Plan voor nationaal Digital Art Museum in Almere

Algemeen

STAD CENTRUM – Nergens in Nederland is nog een museum voor digitale kunst te vinden. Als het aan de Almeerse kunsthistorica Christine van Stralen ligt, is Almere de eerste stad die dat heeft. Wanneer het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) moet openen is nog niet bekend, maar in aanloop er naartoe is er van 13 tot en met 16 oktober 2016 een beurs, de Dutch Digital Art Fair Almere (DDAFA).


“Het is één groot avontuur, maar een prachtig avontuur”, zegt Christine van Stralen lachend over haar plan. Het plan voor een museum dateert niet van vandaag of gister maar sinds ze met haar Bureau voor Kunstprojekten de beschikking heeft over de vijfde verdieping van het WTC aan de P.J. Oudweg, is het in een stroomversnelling gekomen. “Deze verdieping is 1.600 vierkante meter groot. Ik ben natuurlijk niet tegen een eigen gebouw voor het museum, maar de ruimtes op deze verdieping zijn prachtig. Ik ben meer van: laten we gewoon hier beginnen, dan hoeven we niet jaren te wachten op een geschikt pand.”
De gemeente is enthousiast en ook politieke partijen staan achter het voorstel, zo lieten ze Van Stralen weten toen ze tijdens de MotieMarkt een paar weken geleden haar plan voorlegde aan het college en gemeenteraadsleden. “Van het Cultuurfonds Almere hebben we 20.000 euro gekregen om uit te vinden of de beurs die we in oktober willen organiseren, wel haalbaar is”, vertelt Van Stralen. “En dat is nog best lastig. Want terwijl we de plannen uitwerken, zoeken we naar fondsen en participanten.” Eén van de kunstspecialisten en medeontwikkelaars van DDAFA is in ieder geval Kees de Groot, een grote naam in de digital art-wereld en de man achter Planetart, Twente Biënnale en het Gogbot festival. Hij zal optreden als curator voor de beurs. “Deze beurs is een goede manier om uit te vinden hoe en of een dergelijk museum kunstinhoudelijk zal aanslaan.”

Nieuwe kunstvorm

Alle kunst die met een computer tot stand is gekomen, is in feite digital art, zo stelt Van Stralen. “Het is een nieuwe kunstvorm die veel uitingsmogelijkheden heeft: interactief, 3D, virtual reality. Maar ook objecten die met 3D-printers gemaakt zijn, of digitaal bewerkte foto’s. Digital art is als kunstvorm nog vrij onbekend. Je bent afhankelijk van de techniek dus zijn er de vragen hoe je het werk afspeelt en vertoont. Maar ook: wat kost het, wat zijn de rechten van de makers, hoe verkoop je dit soort kunst? Dit soort vragen zijn op het gebied van digital art nog niet voldoende uitgewerkt. Musea, galeries en kunstbeurzen tonen deze kunstvorm incidenteel. Een omslag in het kunstaanbod is niet onwaarschijnlijk wanneer je bedenkt dat de meeste kunststudenten met een vorm van digital art tegenwoordig afstuderen. Het is dus belangrijk om deze kunstvorm een podium te bieden. Digital art heeft ook inhoudelijk veel te bieden. Het gaat over de wereld van nu en de toekomst. De digitale ontwikkelingen zitten zó in de poriën van onze samenleving, daar moeten we wat mee. En Almere staat bekend als kunstarme stad, we hebben hier niks. Dat kunnen we in één keer goedmaken door dit museum.”
Voor de organisatie van de beurs heeft Christine van Stralen 200.000 euro nodig. Daarnaast zoekt de organisatie nog vrijwilligers. Meer informatie: info@ddama.eu of kijk op www.ddama.eu

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto