Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Dode hond hangt uren vast onder auto’Dan moet er toch iemand komen?’

Algemeen

DE GOUWEN – Voor de deur van Coby Veen stopte vorige week een auto. De bestuurster had ongemerkt een hond aangereden die vast was komen de zitten in het motorblok onder haar auto. De ingeschakelde medewerkers van de Dierenambulance kregen het dier, dat was overleden, niet onder de auto vandaan. Politie, brandweer en de ANWB werden gebeld. Alle instanties gaven aan hier niet voor verantwoordelijk te zijn.


“De mevrouw stopte, helemaal overstuur, met haar auto voor mijn deur”, aldus Coby Veen. “Ze had niet gemerkt dat de hond onder haar auto was gekomen en was vanaf de sportvelden van Najaden naar de Nijvergouw gereden. Totdat iemand haar erop attendeerde dat er een hond onder haar auto hing.”
Verschillende buurtbewoners verleenden hulp en de Dierambulance werd gebeld. “Zij kregen de hond, die inmiddels was overleden, niet onder de auto vandaan. Ook met een krik lukte dit niet. De brandweer en de politie werden gebeld, maar zij gaven aan hier niet voor verantwoordelijk te zijn. Ook de ANWB gaf dit antwoord. Niemand wist wat we moesten doen. Uiteindelijk heeft de politie gezorgd dat er een bergingsauto kwam van de ANWB en deze hebben de hond los kunnen krijgen zonder de auto te beschadigen. Alles bij elkaar heeft dit drie uur geduurd.”
Veen is boos dat geen enkele instantie te hulp schoot. “Ik vind het vreemd dat er in zo’n situatie geen hulp komt van brandweer of politie en dat we zelf een oplossing moesten bedenken. De Dierenambulance probeerde in goede banen te leiden, maar zij kwamen zelf ook niet verder. Dan moet er toch iemand komen? Het is vakantietijd, er waren spelende kinderen, er lag bloed op straat en de weg was versperd. Het bloed heb ik uiteindelijk zelf maar weggehaald met water en bleek, maar er is nu nog een bloedspoor van een kleine kilometer waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Ik heb nu zelf de gemeente maar gebeld of zij dit willen schoonmaken.”
Lydia Dammers van de Dierenambulance laat weten dat zij inderdaad contact hebben gezocht met de politie en brandweer. “De brandweer meldde dat zij in zo’n geval de auto zouden moeten demonteren en dit wel doen in geval van een menselijk slachtoffer, maar in dit geval hier niet toe over wilden gaan.” Geertjan Veenstra van Brandweer Flevoland bevestigt dit. “Wij zijn verantwoordelijk voor het redden van mens en dier. Als er een kat in een boom zit komen wij, indien we kunnen, ook langs. Maar onze bezetting liet het niet toe om langs te komen voor een niet-levensreddende handeling.”
Danielle Friedeman laat namens de politie weten dat het geen politiezaak betreft. “Het is geen strafzaak, maar een civiele kwestie tussen twee partijen. De eigenaar van de hond is in dit geval verantwoordelijk voor de schade. Het is, net als wanneer je bijvoorbeeld over een hek rijdt, een probleem dat je zelf moet oplossen. Hoe pijnlijk ook in dit geval.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto