Afbeelding
Almere DEZE WEEK

240 handtekeningen ingediend bij wethouderBewoners blij met alternatief voor verbreding A6

Algemeen

ALMERE – In een week waarin de griffier van de gemeenteraad een oproep deed aan raadsleden voorzichtig te zijn met het goedkeuren van het masterplan voor de wereldtuinbouw tentoonstelling Floriade, bewoners hun zorgen erover uitspraken en een voormalig raadslid waarschuwt dat het project wel eens een ‘debacle’ kan worden, zijn er ook lichtpuntjes te noemen in de Floriade-ontwikkelingen. Bewoners uit Stedenwijk-Zuid bedankten wethouder Henk Mulder vorige week voor de positieve reactie op hun voorstel voor uitbreiding van de A6.


In de oorspronkelijke plannen, opgesteld door Rijkswaterstaat en de gemeente Almere, zou de snelweg A6 ter hoogte van de McDonald’s Almere Haven een afslag krijgen, dwars door de wijk heen. De nieuwe weg zou pal langs het fietspad, onderdeel van Rondje Weerwater komen, en vanaf een nog aan te leggen bustransferium zes meter boven de A6 zou verlichting van auto’s en bussen de huiskamers binnen schijnen. Dankzij bewoners van De Fantasie en Stedenwijk-Zuid, is dat plan nu aangepast. “De wethouder zag ook wel in dat de nieuwe weg rampzalig zou zijn voor het Rondje Weerwater”, zegt René van Zuuk. Van Zuuk is bewoner van De Fantasie en architect en heeft het alternatieve plan bedacht. “Met het plan zoals het er nu ligt zijn wij, bewoners van De Fantasie en Stedenwijk, dolgelukkig. De nieuwe weg komt in dit plan zestig meter van het fietspad te liggen, met een twee meter hoge wal ertussen. Zo heb je als fietser of jogger geen last van de auto’s. Deze wal werkt enerzijds als een geluidswal maar zorgt er anderzijds ook voor dat de huizen van Stedenwijk-Zuid en De Fantasie afgeschermd worden voor de lichten van auto’s en vrachtwagens.”

240 Handtekeningen

De bewoners hadden eerder dit jaar 240 handtekeningen verzameld, om hun alternatieve plan kracht bij te zetten. “Maar al snel na de presentatie van ons voorstel, in december, waren we in gesprek met wethouder Mulder en de gemeente”, zegt Van Zuuk. “De tekening die er nu ligt is de weerslag van de overleggen die we daarna hebben gehad. De handtekeningen hebben we nu dus positief aangeboden: fijn dat buurtparticipatie werkt en de gemeente de plannen aanpast.”
Ook Stedenwijk-Zuid-bewoner Bettina van den Beld is enthousiast over de gemeente. Ze heeft namens het Collectief Stedenwijk-Zuid Groen de handtekeningen verzameld. “We zijn nu tot een heel goed plan gekomen. Bij de wethouder kwamen we met een positief verhaal, zo kan het ook. In het begin verliep de samenwerking met de gemeente wat stroef en het duurde lang, maar uiteindelijk zijn we er toch gekomen. Nu hebben we een bijna officieel plan dat rond september officieel vastgelegd moet worden. Maar dat gaat wel lukken. De wethouder was heel positief.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto