Eén op de vijf jongeren in Flevoland presteert slechter op school bij rouw

Algemeen

ALMERE - In Flevoland heeft 90 procent van de jongeren wel eens te maken gehad met een overlijden in hun omgeving. 54 procent van hen is zelfs meerdere keren met een overlijden geconfronteerd. 16 december is er een online seminar ‘Jongeren in Rouw’.


In de helft van de gevallen ging het om een grootouder die kwam te overlijden. Vier op de vijf jongeren is ook naar de uitvaart van de overledene geweest. Ongeveer 33 procent van de Flevolandse jongeren is ook actief betrokken bij de uitvaart. Ze hebben bijvoorbeeld gesproken of gezongen of zijn betrokken geweest bij de vormgeving van de uitvaart.
Jongeren die een dierbare verliezen, hebben vaak moeite met het omgaan met hun emoties. Vooral pubers hebben hier moeite mee. Ruim één op de vijf jongeren in Flevoland zegt dat het meemaken van een overlijden invloed heeft gehad op zijn of haar schoolprestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Monuta onder jongeren van 12 tot en met 19 jaar.
Uitvaartorganisatie Monuta organiseert op dinsdag 16 december van 20.00 tot 21.00 uur een online seminar ‘Jongeren en rouw’ met Anita Witzier en Leoniek van der Maarel. Het is een live online seminar voor ouders, verzorgers en andere betrokkenen als hulpverleners en leerkrachten over het omgaan met jongeren in rouw. Leoniek van der Maarel is werkzaam als rouwtherapeut. Zij is opgeleid orthopedagoog en hypnotherapeut en heeft vele jaren ervaring in het begeleiden van kinderen en jongeren bij rouw en verlies. Anita Witzier is onder andere als voorzitter van het Monuta Charity Fund sterk betrokken bij het onderwerp. Anita en Leoniek werkte eerder al samen aan het tv-programma ‘Liefde voor later’.
Deelname aan het online seminar is gratis. Het seminar is te bekijken via de pc, tablet of smartphone. Inschrijven kan via www.evenstilstaanbij.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto