Afbeelding
Almere DEZE WEEK

1000 fouten minder in tiende Almeers Dictee

Algemeen

STAD CENTRUM – Er werden 1000 fouten minder gemaakt in het Almeers Dictee van dit jaar in vergelijking met vorig jaar. Deelnemers struikelden voornamelijk over de woorden ‘feauteaufuck’ en ‘occupyer’ en net als vorig jaar was er discussie over of Bekende Almeerder Ali B een puntje achter de ‘B’ moest krijgen of niet. De schrijver van het tiende Almeerse Dictee Ton Theunis maakte er geen ‘punt’ van.


De burgerzaal van het stadhuis was woensdagavond 1 oktober gevuld met 86 deelnemers waarbij de gemiddelde leeftijd lager lag dan vorig jaar: 46. Dat was vooral te danken aan een team gymnasiumleerlingen dat bovendien erg goed scoorde. Ze wonnen geen teamprijs, die gingen naar team Sextet met in totaal 115 fouten, team De Schoor met 101 fouten en winnaar het team van De Nieuwe Bibliotheek met 92 fouten. Individueel werden er gemiddeld 24 fouten gemaakt per deelnemer, met een totaal van 1690 fouten. Dat was 1000 minder dan vorig jaar. Was het daardoor een makkelijker dictee? De veelgebruikte Woorden van het Jaar maakten het lastig. ‘Bokitoproof’, uit 2007, is dat nou met een hoofdletter en koppelteken? Volgens Theunis met hoofdletter en aan elkaar, maar ook daar kwam na afloop discussie over. Van Dale spelt het namelijk wel met kleine letter, net als ‘cartierkippen’ en ‘breezerbabes’ waar eveneens onenigheid over was.

Goed gerekend

Het woord ‘feauteaufuck’ deed wel de meeste stof opwaaien, alleen al door de uitspraak van de burgemeester die het niet als ‘fotofuk’ zei, maar als ‘vitofuk’. Het woord, dat een bewerkte foto betekent, werd voor iedereen goed gerekend. Burgemeester Jorritsma las het dictee ook al voor de tiende keer voor en vond dit jubileumdictee van schrijver en WitchWorld-bedenker Ton Theunis ‘walgelijk moeilijk, al klinkt het eenvoudig’. Naast het ‘vietofuk’ had ze gaandeweg moeite met het uitspreken van het woord ‘kleikrabbelaars’, maar dat leverde bij de spellers geen problemen op.
Individuele winnaars werden alle drie met acht fouten Manon Mikkers, Bernadet Timmer en Joop Soetekouw. De Almeerse kunstenares Paulina Martin de Kreij mag dus weer aan de slag voor twee extra eerste prijzen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto