Dustin Musch en Kristopher van Zanten:
Dustin Musch en Kristopher van Zanten: "Het is soms frustrerend" (Foto: Almere DEZE WEEK)

Homostel moet commercieel traject in voor hun vurige kinderwens

Algemeen

SEIZOENENBUURT – De kinderwens van Dustin Musch (33) en Kristopher van Zanten (32) is warm, maar voor het homostel is het vinden van een draagmoeder een kille aangelegenheid. Om hun relatie te verrijken met een kind moet de portemonnee worden getrokken. Ze zijn van lieverlee maar een crowdfundingsactie gestart.

Door Marcel Beijer

De belastingconsulent en GZ-Psycholoog zijn al zeventien jaar bij elkaar en sinds zeven jaar ook getrouwd. Eerst maar even de meest voor de hand liggende vraag: zou adoptie een optie voor het stel zijn? Dustin: “Door de misstanden in het verleden met adoptie (vervalste papieren, kinderroof, red.) ligt dat traject momenteel volledig stil. Bovendien zou het fijn zijn als we echt de biologische vader kunnen zijn.”

IVF

De zoektocht naar een draagmoeder leeft al langer bij het stel. IVF is daarvoor de oplossing. Dustin:  “Dat is in Nederland eigenlijk alleen weggelegd voor heterostellen met een medische indicatie. Voor homoseksuelen geldt dat natuurlijk niet. Ontwikkelingen op dat gebied liggen stil, mede ook omdat de ChristenUnie in het kabinet zit. In ons land is er één officiële vruchtbaarheidskliniek, waar homostellen terecht kunnen, echter gaat dit nog om een pilotstudie.”
In Canada en Amerika is die mogelijkheid er wel. “Het probleem is dat het daar heel veel geld kost. ”, aldus Kristopher. “Zo’n draagmoeder vraagt ongeveer 40.000 euro, daarna moet je een juridisch traject in om het ouderschap te verkrijgen. Daar moet je, terecht natuurlijk, persoonlijk bij aanwezig zijn. Dat betekent dat je enige tijd daar moet verblijven. Dat loopt ook aardig op uiteraard, naast alle medische kosten.”

100.000 euro

Dustin en Kristopher vrezen misschien wel 100.000 euro nodig te hebben. Andere homostellen die hun zijn voorgegaan waren ook dit bedrag kwijt. Voor hen is dit onbetaalbaar. Ze zijn aan het sparen, maar zijn ook via Go Fund Me een crowdfundingsactie gestart. “We hopen dat mensen acties willen starten om ons te helpen”, zegt Dustin. “Niet alleen om ons te steunen, maar ook om dit hele probleem onder de aandacht te kunnen brengen.”

Frustrerend

De kinderwens heeft nog een nadeel: ze moeten voor hun intiemste wens de publiciteit zoeken. Kristopher: “Ik ben GZ-Psycholoog dus wie weet schrikt het interview in deze krant mensen af. Dat is dan maar zo. Maar het is soms wel frustrerend dat heterostellen soms door een ‘ongelukje’ een kind krijgen en dat wij zoveel moeite moeten doen om in liefde een kind op te voeden.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto