Luc Essink in actie tijdens de Beatrixpark Parkrun. (Foto: Beatrixpark Parkrun/Danielle)
Luc Essink in actie tijdens de Beatrixpark Parkrun. (Foto: Beatrixpark Parkrun/Danielle)

Luc Essink verbreekt Nederlands Parkrun-record

Sport

ALMERE - Luc Essink heeft zaterdagochtend in Almere het Nederlands Parkrun-record verbroken. De Almeerder liep tijdens de Beatrixpark Parkrun de 5 kilometer in precies 15 minuten. 

Het Almeerse record zette Essink tijdens de allereerste Almeerse parkrun in september 2022 al heel scherp neer. “Ik heb toen vol enthousiasme tijdens een 10 km-training op marathontempo het parcoursrecord neergezet in 16:37 minuten”, vertelt hij. Hij besloot zaterdag een gooi te doen naar het nationaal record. “Vorig jaar ben ik al twee keer onder de 15 minuten gedoken op de 5 km, dus ik wist dat het haalbaar was. Maar door een wijziging in het parcours van de Beatrixpark Parkrun werd het toch een grotere uitdaging dan vooraf gedacht.” 

Bochtig parcours

Vanwege werkzaamheden aan de bruggen in het Beatrixpark was noodgedwongen een alternatieve route uitgezet. “Het was een zeer bochtig parcours, met zeven korte scherpe bochten op een stuk van 800 meter. Dit kwam de snelheid niet ten goede, maar mijn strategie was om gewoon keihard te starten en het verval in de bochten goed te maken op de rechtere stukken.” En dat heeft goed uitgepakt, want onder luide aanmoedigen van vrijwilligers en publiek wist hij het record met 7 seconden te verbreken. “Het was een superevenement, met een grote opkomst en een lekker zonnetje. Ik ga zeker vaker meedoen, helemaal als iemand anders in Nederland de tijd weer aanscherpt.” 

Toch is Essink vooral een lange afstandsloper. Zijn focus ligt momenteel op de marathon van Rotterdam, het NK, in april. “Daarna neem ik even een korte adempauze en ga ik mij richten op de Berlijn Marathon in het najaar.” Volg zijn prestaties op www.lucessink.nl

Beatrixpark Parkrun

De Beatrixpark Parkrun wordt wekelijks door een groep enthousiaste vrijwilligers georganiseerd. Deze loop van 5 km vindt elke zaterdag om 9 uur plaats en is bedoeld voor hardlopers en wandelaars van alle niveaus. Tijdens de editie van afgelopen zaterdag heeftt Adriana Suson overigens ook het vrouwen-record van de Beatrixpark parkrun verbroken met een tijd van in 20.49. “Het verbreken van records is natuurlijk leuk, maar de Parkruns zijn vooral een sociaal evenement”, benadrukt initiatiefnemer Dave Adriaansen. “Iedereen is van harte welkom om zijn of haar eigen tempo mee te rennen of te wandelen.” Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Maak vooraf wel even een barcode aan via www.parkrun.co.nl/beatrixpark, zodat je tijd kan worden geregistreerd. 

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto