Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Wij willen de André Rieu onder de shantykoren worden’

Uit

Door Petra Onderwater

ALMERE - Voor Shantykoor Almere is deze noodgedwongen stilstand vanwege de coronapandemie een periode van bezinning. “We zijn op weg naar nieuw elan, we willen meer met de tijd meegaan en onze performance verbeteren”, vertellen Jan Foppen (voorzitter) en Edze Hiemstra van het mannenkoor. “In 2021 bestaan we 20 jaar en dat hopen we te kunnen vieren met een mooi jubileumconcert.”

Een ander doel is een tegel in de Almeerse Walk of Fame. “Wij zijn al 20 jaar een vaste waarde op het Almere Haven Festival. Daar spelen wij drie dagen lang onze zeemansliederen en organiseren wij ieder jaar een korenfestival waar shantykoren uit binnen- en buitenland aan meedoen.

Hoe mooi zou het zijn om in ons jubileumjaar genomineerd te worden voor een tegel”, mijmert Hiemstra. Hij hoopt van harte dat het Haven Festival volgend jaar in september weer kan worden georganiseerd. “Het is voor ons altijd het hoogtepunt van het jaar. Wat de organisatie betreft neem ik het stokje over van Peter Ruyssenaars. Hij was twintig jaar lang de drijvende kracht achter ons Shantykorenfestival, maar is helaas dit jaar onverwacht overleden. Hij verdient ook zeker een eerbetoon.”

Optredens gemist

Dat het Havenfestival dit jaar niet doorging, was voor het koor een bittere pil. “Het was sowieso natuurlijk een dramatisch jaar. We hebben zeker 28 optredens gemist vanwege de coronamaatregelen. We zouden ook optreden in verzorgingshuizen, op rivercruiseboten en landelijke shantyfestivals.”

Op zoek naar leden en repetitieruimte

Ook de repetities kunnen al maandenlang niet doorgaan. De koorleden houden door middel van belrondjes zoveel mogelijk contact met elkaar. “We missen onze wekelijkse samenkomsten natuurlijk enorm. Er zijn helaas ook leden gestopt en dat baart ons wel zorgen. Het werven van nieuwe aanwas is lastig nu we onszelf nergens kunnen laten zien en horen. We hopen door middel van dit artikel toch mensen enthousiast te kunnen maken, want we zijn hard op zoek naar nieuwe zangers, een dirigent, een basgitarist en andere muzikanten. Ook zoeken we een coronabestendige repetitieruimte met opslag, want het buurthuis waar we normaal repeteren is te klein om afstand te kunnen houden. Tot slot hopen we een hoofdsponsor te vinden, om financieel het hoofd boven water te kunnen houden.”

Jubileumjaar

Het Shantykoor Almere hoopt volgend jaar aan de slag te kunnen met de organisatie van de jubileumactiviteiten en het jubileumconcert. “We kunnen niet wachten om weer te mogen repeteren. Onze samenkomsten op de maandagavond zijn altijd ontzettend gezellig, maar we gaan ook serieus werken aan het verbeteren van de performance”, benadrukt Foppen. “We willen ons verder ontwikkelen en ook meegaan met de tijd qua techniek. Zo hebben we dankzij een bijdrage van de Rabobank twee mooie autocue-schermen kunnen kopen, waarop zowel het koor als het publiek straks de teksten kunnen meelezen en -zingen. Ons uiteindelijke doel is de ‘André Rieu onder de shantykoren’ te worden.”

Meer informatie: www.shantykooralmere.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto