Het paviljoen van Qatar. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het paviljoen van Qatar. (Foto: Almere DEZE WEEK)

College volgt landelijk protocol bij Qatar- en Chinadag Floriade

Politiek

ALMERE - Het college van Burgemeester en Wethouders zal niet bij wijze van statement wegblijven bij de speciale landendagen die op het Floriadeterrein worden gehouden. Het landelijke protocol wordt gevolgd, waarbij de mensenrechtensituaties met deze landen wel zullen worden aangekaart. 

Dat zei wethouder Roelie Bosch donderdagavond tijdens de Politieke Markt naar aanleiding van vragen die een aantal fracties (Partij voor de Dieren, GroenLinks, DENK, PvdA, BIJ1, SP en ChristenUnie) had gesteld. “Het college is aangesteld om de stad te besturen”, zei Bosch. “Er is in ieder geval geen besluit genomen om niet te gaan. “
Vandaag (vrijdag) is het Qatardag op de Floriade. Donderdag 29 september volgt er nog een China-dag. Beide landen worden beschuldigd van grove mensenrechtenschendingen. De fracties vragen zich af  op welke manier Almere aanwezig zal zijn bij de landendagen en vinden dat Almere het lef moet hebben om een duidelijk signaal af te geven.

Botterrace 

Voor wat betreft Qatar (waar vandaag de landendag wordt georganiseerd) kan het gemeentebestuur zich verschuilen achter de agenda. Vandaag is immers ook de Botterrace in Haven en het college had al toegezegd daarbij aanwezig te zijn. Wethouder Roelie Bosch gaf aan dat voor de landendag van China het landelijke protocol zal worden gevolgd. Bosch gaf daarbij aan dat er genoeg mensen zijn die de mensenrechtensituaties bij de desbetreffende landen kunnen aankaarten. “Dat zou de Commissaris van de Koning kunnen zijn, maar ook de Floriadedirecteur. Vanuit het college zal er geen extra statement komen. Wij zijn aangesteld om de stad te besturen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto