De Abou Bakr Assadik moskee in Staatsliedenwijk. (Foto: Fred Rotgans)
De Abou Bakr Assadik moskee in Staatsliedenwijk. (Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Moskeeën zeggen vertrouwen in gemeente op

Politiek

ALMERE – De Almeerse moskeeën zeggen hun vertrouwen in de gemeente Almere op. Dit naar aanleiding van de vermeende undercoveracties die zouden zijn gehouden. Ze schrijven dat in een brief aan de gemeenteraadsleden.

De krant NRC publiceerde in 2021 een artikel waarin werd gesteld dat tien gemeenten, waaronder Almere, het bureau NTA undercover onderzoek liet doen naar extremisme, onder meer in moskeeën. De moslimgemeenschap zei eind december in deze krant bewijzen te hebben dat de onderzoeken daadwerkelijk in Almere hebben plaatsgevonden. ‘We zijn bespioneerd en dus besodemieterd’, aldus de woordvoerders van het Almeerse moslimplatform Ettihad.

Geen bevredigende antwoorden

In de brief aan de gemeenteraadsleden stellen de moskeeën dat er zowel door interim-burgemeester Ank Bijleveld als haar voorganger Franc Weerwind geen bevredigende antwoorden zijn gekomen op de vragen die zij gesteld hebben. ‘Zolang er vanuit het College van B&W geen openheid van zaken, verontschuldigingen en een onafhankelijk onderzoek komt, zal de vertrouwensbreuk naar onze mening niet hersteld kunnen worden”, schrijven de besturen die wel graag in gesprek zeggen te willen gaan met raadsleden en lokale partijen hoe ‘ze in goed vertrouwen samen kunnen werken’.

De brief is ondertekend door de moskeeën Abou Bakr Assadik, Ayasofya, Attaouba, Ar Raza, Omar Ibn Al Khattab en de Sultan Ahmet Moskee.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto