Ettihad-voorzitter Fariz Akkouh sprak de gemeenteraad in november toe. (Foto: aangeleverd)
Ettihad-voorzitter Fariz Akkouh sprak de gemeenteraad in november toe. (Foto: aangeleverd)

Moslims: ‘We zijn bespioneerd en dus besodemieterd’

Algemeen

ALMERE – De moslimgemeenschap in Almere voelt zich ‘besodemieterd’ door de gemeente, overtuigd als ze zijn dat de gemeente hen heimelijk heeft laten bespioneren. ‘Ons vertrouwen is tot het nulpunt gedaald. We willen precies weten wat er gebeurd is.’

Door Marcel Beijer

De krant NRC publiceerde in 2021 een artikel waarin werd gesteld dat tien gemeenten, waaronder Almere, het bureau NTA undercover onderzoek liet doen naar extremisme, onder meer in moskeeën. Onlangs ontkende burgemeester Ank Bijleveld nog dat ook in Almere een dergelijk onderzoek heeft plaatsgevonden. Er zou slechts een offerte zijn opgevraagd. Voorzitter Fariz Akkouh en secretaris Jaouad Belhaj van maatschappelijk moslimplatform Ettihad in Almere zetten daar hun vraagtekens bij.  “De spionage was al jarenlang aan de gang en we hebben daar keiharde bewijzen voor.”

Ambtenaren

De mannen wijzen op een gesprek dat al in 2017 is gevoerd met burgemeester Franc Weerwind. In diens kielzog kwam een aantal mannen mee die werden voorgesteld als ambtenaren. “Nadat in 2021 het artikel in NRC verscheen hebben we zelf onderzoek laten uitvoeren”, zegt Akkouh. “Toen bleek dat één van de aanwezige ambtenaren in werkelijkheid in dienst was van het NTA.” Toch deed deze man, die herhaaldelijk bij de moskeeën op bezoek ging, zich voor als ambtenaar. Belhaj: “Dat was dus al jaren aan de gang. Later beseften we pas hoe overdreven joviaal deze man altijd deed en dat hij wel heel erg inzoomde als er ergens in de wereld een extremistische aanslag werd gepleegd.’

Technische man

Ook werd volgens Ettihad door de gemeente een technische man naar voren geschoven die namens een bureau de veiligheid van de moskeeën ging onderzoeken. Belhaj: “We hebben hem in goed vertrouwen binnen gelaten. Maar omdat hij totaal geen verstand leek te hebben van beveiliging, hebben we later zijn CV doorgelicht. Wat bleek? Het bureau waar hij voor werkte is een dochteronderneming van het NTA.” Ook een theoloog die zich ineens opwierp bleek volgens Ettihad verbonden aan dit onderzoeksbureau.

Nulpunt

Het vertrouwen bij de moslimgemeenschap in de Almeerse overheid is daarom volgens Akkouh en Belhaj tot het nulpunt gedaald. “Iedereen heeft de mond vol over transparantie, maar als we documenten opvragen via de WOO (Wet Open Overheid) wordt er veel informatie onleesbaar gemaakt”, zegt Akkouh. “We willen weten wat er precies gebeurd is. Waarom werd het NTA hiervoor gevraagd? De overheid heeft met de AIVD toch een eigen inlichtingendienst? Al die zogenaamde ambtenaren die bij dat eerste gesprek met Weerwind aanwezig waren, zijn inmiddels alweer verdwenen. Weerwind zelf is er ook niet meer, uiteraard.”

Onafhankelijk onderzoek

Het woord ‘excuses’ is voor wat betreft Ettihad nog niet aan de orde. Akkouh:  “Al hebben verschillende van die tien gemeenten dat al wel gedaan. De burgemeester van Utrecht weigerde zelfs onderzoek te laten uitvoeren. Dat is ons punt ook: “Er is kennelijk in Almere reden om moskeeën te controleren op extremisme. Waarom is de gemeente daarover nooit het gesprek met de moskeebesturen aangegaan? Wij vinden dat er eerst een onafhankelijk onderzoek moet komen en daarna een gedegen Plan van Aanpak. Daarna zien we wel wat er moet gebeuren en of het tijd is voor excuses.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto