Hassan Buyatui schudt de hand van oud-burgemeester Weerwind. (Archieffoto: aangeleverd)
Hassan Buyatui schudt de hand van oud-burgemeester Weerwind. (Archieffoto: aangeleverd)

NIDA: ‘Weerwind heeft raad onjuist geïnformeerd over moslim-extremisme’

Politiek

ALMERE – NIDA Almere is van mening dat de vertrokken burgemeester Franc Weerwind de raad onjuist heeft geïnformeerd en onzorgvuldig heeft gehandeld bij de uitvoering van het onderzoek naar (moslim)extremisme. Het ingeschakelde bureau NTA zou zich schuldig maken aan spionage. 

Door Marcel Beijer

Dat zegt fractievoorzitter Hassan Buyatui van NIDA. De toekomstig lijsttrekker van DENK komt tot die conclusie nadat hij eind vorig jaar vertrouwelijke stukken heeft mogen inzien waaruit blijkt dat de burgemeester niet alleen opdracht heeft gegeven voor een krachtenveldonderzoek naar islamitisch-, rechts- en linksextremisme in Almere, maar ook in de hele regio Flevoland. Het onderzoek zou een ‘nulmeting’ moeten zijn, aan de hand waarvan toekomstige cijfers worden vergeleken.

NRC

De krant NRC publiceerde in oktober 2021 een artikel waarin werd gesteld dat tien gemeenten, waaronder Almere, al jarenlang undercover onderzoek doen in moskeeën. Onderzoekers haalden anoniem gevoelige informatie op die in een geheim rapport belandde. De gemeente bevestigde tegenover deze krant dat het bureau NTA in augustus een onderzoek was gestart naar extremisme in de stad, maar dat die zich niet specifiek op moskeeën richtte. Er zou ook worden gekeken naar links-, rechts-, islamitisch-, en milieu-extremisme. Buyatui zet daar zijn vraagtekens bij. “Een adviseur van het NTA werd van 2017 tot 2019 door de gemeente ingehuurd als netwerkregisseur om het college te ondersteunen bij het opbouwen van een netwerk met moskeebesturen, islamitische verenigingen en de gemeente. Is het dan objectief dat het NTA ook geselecteerd werd als potentiële opdrachtnemer voor het nulmeting onderzoek?”

Verscheurde stad

Volgens Buyatui heeft Weerwind een verscheurde stad achtergelaten. “Want binnen de islamitische gemeenschap is het vertrouwen onder het nulpunt gedaald. Ze beseffen nu pas dat ze ruim twee jaar lang hebben samengewerkt met een netwerkregisseur die achteraf werkzaam bleek bij een bureau dat op grote schaal heimelijke onderzoeken bij hen uitgevoerd heeft.”Volgens Buyatui heeft Weerwind, tijdens de behandeling van het Actieplan Veiligheid, ruimschoots de gelegenheid gehad om de raad proactief te informeren over de offerteaanvraag inzake de nulmeting. “De burgemeester heeft weliswaar gezegd dat Almere samenwerkt met andere Flevolandse gemeente op het gebied van versterkingsgelden aanpak radicalisering, maar hij vertelde daar niet bij dat hij ook opdracht had gegeven voor een nulmeting onderzoek naar islamitisch-, rechts- en links-extremisme in de hele provincie”, aldus Buyatui. “Daarmee heeft hij willens en wetens informatie achtergehouden en dus ook de gemeenteraad onjuist geïnformeerd.”

Spionage

Volgens Buyatui zijn ook de documenten die horen bij de definitieve offerte willens en wetens achtergehouden. “Ik heb de documenten die hoorden bij de definitieve offerte niet mogen inzien, ondanks dat het me twee keer was toegezegd. Ik denk dat ze informatie bevatten die extra vragen kunnen oproepen. Zo heeft Weerwind altijd gezegd dat er nooit toestemming is verleend tot het uitvoeren van heimelijk onderzoek naar islamitische organisaties. De manier hoe het NTA data verzamelt geeft juist aanleiding om nooit te kiezen voor een dergelijk bureau, wat feitelijk gewoon spionage doet.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto