Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Musici uit Oosterwold bundelen krachten voor Growing Music

Uit

OOSTERWOLD – Na de succesvolle eerste editie van Growing Music groeit het muziekfestival in Oosterwold dit jaar verder, ondanks de beperkende coronamaatregelen. “We hebben de vier programmaonderdelen opgesplitst en verdeeld over vier achtereenvolgende zondagen, startend op 30 augustus”, vertelt initiatiefnemer Egon Kracht.

Op het programma staat onder andere de première van het nieuwe FlevoEnsemble. Deze groep bestaat uit louter professionele Oosterwoldse musici en is een initiatief van Growing Music.

“Een nieuw ensemble, met professionele musici die wel met elkaar een wijk bouwden, maar nooit eerder met elkaar muziek maakten. Een prachtig voorbeeld van wat de coronacrisis kan opleveren”, vertelt Kracht, muzikaal leider, componist en bedenker van het ensemble.

“Wij presenteren een programma dat speciaal geschreven is voor deze gelegenheid, met als thema Hoop.” In dit programma, dat zondag 13 september om 15.00 uur wordt opgevoerd bij de Stadsboerderij Vliervelden, komen muziek, gesproken woord en poëzie samen.”

Terugkerend evenement

Growing Music is een voornamelijk akoestisch muziekfestival met spel van het hoogste niveau. In 2019 bestond de eerste editie uit een drietal concerten met een klassiek strijkkwartet, een kamerjazz-ensemble en een vocaal ensemble. Bezoekers kwamen met hun eigen stoelen, eigen kleedjes en picknickmanden en doneerden een vrijwillige bijdrage. Met een opkomst van een kleine tweehonderd enthousiaste toeschouwers waren de plannen voor een jaarlijks terugkerend evenement snel gemaakt. “Het is belangrijk om Growing Music door te laten groeien”, stelt Kracht. “Voor de continuïteit, om de stilte te doorbreken en om musici een podium te geven. En dat lukt binnen de RIVM-richtlijnen.”

Programma

Het voorgenomen programma is opgesplitst in vier delen en verdeeld over evenzoveel dagen. “Iedere dag een concert voor een beperkt aantal bezoekers”, zegt Kracht. “Publiek moet vooraf online een kaartje kopen en er rekening mee houden dat er nauwelijks publieke voorzieningen zijn. Wij zorgen voor de stoelen en bieden iedereen een drankje aan. Verder heeft het publiek eigen verantwoordelijkheid; als je het niet vertrouwt of als je zelf klachten hebt, kom je niet.”

The Bigger Picture

Het festival opent zondag 30 augustus om 15.00 uur bij de Stadsboerderij Vliervelden met The Bigger Picture Show, een initiatief van beeldend kunstenaar Robert Smit. Zijn werk ‘GRID’ werd vorig jaar tentoongesteld in de Amsterdamse NDSM-loods. Het is een collage van 64 schilderijen (32 tweeluiken) met een oppervlakte van in totaal 256 m2.

Op verzoek van Smit schreef Egon Kracht een muzikale reflectie op het werk. In de Stadsboerderij, die voor de gelegenheid dienst doet als concertzaal én museum, zal niet het hele doek te zien zijn, maar wel vijftien onderdelen die bepalend zijn geweest als inspiratie. Het uitvoerende ensemble The Troupe maakt gebruik van de hele ruimte voor interactie met de schilderijen.

Rietblazers

Zondag 6 september om 15.00 uur treedt Calefax op in de Stadwijngaard aan de Auguste Comteweg 89. Een hechte formatie van vijf rietblazers die worden gezien als grondleggers van een nieuw genre: het rietkwintet. Op het programma staan composities van onder andere Debussy en Strauss.

Het festival sluit zondag 20 september om 15.00 uur af aan de Emannuel Levinaslaan 72 met Nieuw Amsterdams Peil. Een groep bevriende musici die de diversiteit van de kamermuziek, van componisten en uiteenlopende muziekstromingen wil laten zien. Zij spelen werk van onder andere Messiaen, Ravel, Webern en Namavar.

Kaarten

Growing Music wil kwaliteit combineren met laagdrempeligheid. “Maar niet ten koste van de musici. Fair-pay voor de uitvoerende kunstenaars is het uitgangspunt”, benadrukt Kracht. “Waar vorig jaar een publieksbijdrage nog vrijwillig was, zijn we dit jaar door de beperkende maatregelen genoodzaakt om tickets te verkopen. Wij zorgen voor 2/3 financiering van de kosten door sponsoring en subsidie, het resterende deel is voor rekening van het publiek.

Dit hebben we vertaald naar drie ticketprijzen, waarbij de kaartjes met de laagste prijs, 10 euro, niet kostendekkend zijn, maar tegemoetkomen aan de wens naar laagdrempeligheid. Wij doen dan ook een beroep op ons publiek om tenminste de kostprijs te betalen à 17,50 euro. Wie de ‘Vriendenprijs’ à 25 euro verkiest, geeft Growing Music een extra steun in de rug om het festival in de toekomst te behouden voor Oosterwold.” Er zijn ook passe-partouts voor alle vier de concerten.

Meer informatie en kaartverkoop via www.growingmusic.nl

De eerste editie in 2019 was een succes en smaakt naar meer. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto