Afbeelding

Tot half januari weinig verandering in het weer

Weer

ALMERE - Absurd hoge temperaturen hadden we rond de jaarwisseling. Met zo’n 15 tot 18 graden werden niet alleen de decemberrecords gebroken maar in de nacht van 1 januari direct ook het januarirecord.

Door Marc Putto

De extreem zachte lucht werd helemaal aangevoerd vanuit Madeira. December 2022 was tot halverwege de maand nog een slordige 4 graden te koud, maar uiteindelijk kwam de laatste maand van het jaar uit op ruim een halve graad onder normaal.
Inmiddels is het nog steeds erg zacht in het land, maar dat extreem zachte lijkt er niet meer bij voorlopig. Toch blijven de dubbele temperatuurcijfers volop aanwezig komende tijd. Eigenlijk is het klassiek Hollands januariweer waarin ook deze louwmaand weer grossiert.
Regengebieden komen af en aan en brengen soms veel water in Almere. Wind staat er ook natuurlijk uit het zuidwesten of zuiden. Soms trekt de wind even aan tot ruim kracht 6.

Klimaatverandering

De bekende wintersportgebieden hebben weinig sneeuw momenteel, alleen in de hogere delen van de Alpen kan nog redelijk geskied worden. Wat opvalt tegenwoordig is dat bepaalde weersverschijnselen (zoals het gebrek aan sneeuw in de Alpen) te pas en te onpas worden gekoppeld aan de klimaatverandering. Vergeten wordt kennelijk dat er begin deze eeuw ook een reeks jaren was waarin het amper tot een fatsoenlijk sneeuwdek kwam in de bekende wintersportgebieden. Ruim daarvoor, in de jaren tachtig vorige eeuw zelfs, waren er ook ronduit sneeuwarme seizoenen. De sneeuwhoeveelheid heeft puur te maken met het circulatiepatroon. Wanneer er boven de Alpen een krachtig hogedrukgebied ligt, valt daar natuurlijk geen neerslag en komt de lucht dan ook nog uit de regio Madeira/Azoren, kan een kleuter nog bedenken dat er niet volop geskied kan worden tot in de dalen.

Woensdag min. 9, max. 13, wind zw. 5, neerslag 90% en zon 30%

Donderdag min. 9, max. 12, wind w. 4, neerslag 75% en zon 30%

Vrijdag min. 7, max. 11, wind w. 4, neerslag 80% en zon 25%

Zaterdag min. 5, max. 11, wind z. 5, neerslag 80% en zon 25%

Zondag min. 5, max. 9, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto