Afbeelding

Komt de winter nog in februari?

Weer

ALMERE - Januari, de tot nu toe uiterst lauwe louwmaand, heeft een flink deel van z’n warmteoverschot alweer moeten inleveren. De eerste week van het nieuwe jaar lag het temperatuurgemiddelde op bijna 7 graden boven de norm. 

De eerste tien dagen van januari verliepen nog nooit zo zacht. Inmiddels is het temperatuuroverschot flink gereduceerd en de maand zal uiteindelijk 2 graden te zacht verlopen. Dat is ongeveer normaal voor een gemiddelde januarimaand als we naar de voorbije twintig jaar kijken. Ook februari gaat door met dit milde temperatuurbeeld waarbij het nauwelijks of niet tot vorst komt voorlopig. Uitzonderlijk hoge temperaturen zijn niet meer aan de orde de komende tien dagen.

Doordat we veelvuldig aan de flanken van hogedrukgebieden verblijven, bereiken oceaanfronten ons eigenlijk niet in vol ornaat, maar meer in afgezwakte vorm. Daardoor vallen de gemeten regenhoeveelheden mee vooralsnog. Op woensdag en donderdag blijft het niet droog en vooral de woensdag geeft nog veel wind (tot windkracht 7 bij Almere). De temperaturen zijn verre van interessant. Overdag tot 10 graden en in de nacht 4-6. 

Sommige langetermijnmodellen laten de winter de hele maand februari afwezig zijn in ons land. Ik weiger dat te geloven en verwacht dat in het tijdpad 8-22 februari zeker nog wel winterkansen liggen. Komende week zou die ontwikkeling zich dan moeten gaan aftekenen op de weerkaarten. Waarschijnlijk komt er toch nog een keer een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië terecht dat ons een koudere oostenwind geeft. Of de ‘vuile’ noordervariant komt nog om de hoek kijken met flinke sneeuwbuien uit het hoge noorden. Buien die in korte tijd een paar centimeter sneeuw brengen die dan vaak weer deels weg dooit.

Weerman Marc Putto

Woensdag min. 4, max. 8, wind w. 6-7, neerslag 80% en zon 25%
Donderdag min. 4, max. 8-9, wind nw. 4, neerslag 60% en zon 35%
Vrijdag min. 2, max. 10, wind w. 3-4, neerslag 10% en zon 25%
Zaterdag min. 5, max. 10, wind wzw. 3-4, neerslag 10% en zon 25%
Zondag min. 4, max. 9, wind w 3-4, neerslag 20% en zon 30%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto