Afbeelding

Het weer: vanaf zaterdag zonnig, maar schraal

Weer

ALMERE - Vanaf het einde van de week wordt het zonniger maar ook kouder, of minder zacht om het wat preciezer te benoemen. 

Door Marc Putto

Het weerregime verandert en bij de gratie van opkomende hoge barometerstanden boven het gebied Schotland tot Scandinavië ruimt de wind via noord naar noordoost. Met die luchtaanvoer krijgt het weerbeeld een nogal schraal karakter. De lucht wordt ook droger en daardoor neemt de ruimte voor flinke zonnige perioden toe na zaterdag.We gaan grotere verschillen zien tussen de nacht - en dagtemperaturen. Mede door rugdekking van de zon kan het overdag nog 7-8 graden worden in Almere terwijl het in de nachten kan afkoelen tot enkele graden beneden nul, zeker op de meer beschutte stekken. Na de woensdagse regen kan het alleen nog rond vrijdag tot enige tijd regen komen. Daarna vangt een reeks met droge (en dus vooral zonnige) dagen aan en die lagere temperaturen.

Interessant

De noordelijk gesitueerde hoge druk houdt een groot deel van de komende week aan. Begin maart wordt het zeer interessant. Het Amerikaanse weercentrum preludeert al een paar dagen op een uitval van een gemene portie arctische lucht vanuit het poolgebied. Op 5 kilometer hoogte worden temperaturen van -40 tot -45 graden berekend rond 4 maart. Die arctische inval kan voor Nederland ook sneeuw betekenen. Het zou niet de eerste keer zijn dat na een slappe winter de noorderkou genadeloos toeslaat. In 2005 en 2006 zagen we dit ten voeten uit begin maart en ook in 2018 was dat het geval. Doorgaans duren dit soort koude episodes vroeg in maart niet heel lang. In 2018 was het ruim een week na de intense kou alweer vlot 20 graden in de achtertuin.

Woensdag min. 5, max. 10, wind z. 3-4, neerslag 75% en zon 30%
Donderdag min. 5, max. 10, wind nw. 4, neerslag 30% en zon 30%
Vrijdag min. 1, max. 7, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 25%
Zaterdag min. 3, max. 11, wind n. 4, neerslag 50% en zon 35%
Zondag min. 1, max. 7 wind no. 3-4, neerslag 40% en zon 45%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto