(Foto: Kindel Media)
(Foto: Kindel Media)

Verantwoordelijk

Hoeksteen

Vriendin K. belt. Ze vertelt dat ze onbedoeld zwanger geraakt is van haar date. Shit. Hoe kon dat nou gebeuren, vroeg ik haar. “Ik ging er vanuit dat hij wel gesteriliseerd was”, zegt ze. “Dat is zo’n kleine ingreep, wat stelt het nou voor. Andere mannen die ik ken nemen allemaal gewoon “de knip”.”

“Echt onverantwoordelijk van hem”, val ik haar bij. “Mannen zijn op veel meer dagen vruchtbaar dan vrouwen. Heeft zijn vader het soms niet met hem over sterilisatie gehad toen hij in de pubertijd zat?”

K. reageert: “Ik heb ook wel eens gehoord dat vrouwen uiteindelijk dan maar zelf anticonceptie regelen, en elke dag een soort medicijn slikken met hormonen erin. Maar blijkbaar kan dat allerlei bijwerkingen hebben. Depressieve gevoelens, aankomen, lager libido.. Nee dankje.”

“Nou inderdaad”, zeg ik. “Dat klinkt alsof het echt nog wel beter onderzocht moet worden voor ik dat zou nemen.”

K. was nog niet af van haar frustratie. “Ik las in de krant iets over het steriliseren van katten. Waarom mogen we dat wel voor katten bepalen, maar niet voor onze scharrels?”

Dat ging me toch wat ver. “Kijk.. hoe makkelijk zo’n knipje ook is.. Uiteindelijk is het nog steeds ‘Baas in eigen bal’.”

INDIRA DRAIJER

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto