Klaas Wilting:
Klaas Wilting: "Weet je voor wie ik veel respect heb? Voor burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Marcouch van Arnhem" (Foto: Fred Rotgans)

Klaas Wilting blikt met boek terug op politieverleden ‘Misdaad loont niet’

Algemeen

Door Marcel Beijer

MUZIEKWIJK – Over een gebrek aan publiciteit voor zijn boek ‘Gevaar loert overal’ heeft Almeerder Klaas Wilting niets te klagen. Wilting werd als politiewoordvoerder tijdens de Heinekenontvoering in de jaren ‘80 op slag een BN’er. “Daardoor kennen mensen me nog steeds. Maar ook door al die andere spraakmakende voorvallen in de hoofdstad in die tijd.”


Wilting was jarenlang agent maar werd politievoorlichter, juist in een tijd dat Amsterdam zijn onschuld verloor. “We werden ineens geconfronteerd met nieuwe fenomenen: supportersgeweld in stadions, krakersrellen, plundering van winkels, brandbommen. Ook de Amsterdamse penoze beleefde een hoogtepunt. Maar kijk eens wat er van die zogenaamde topcriminelen terecht is gekomen: Klaas Bruinsma, John Mieremet, Sam Klepper. Ze zijn allemaal vermoord. Willem Holleeder leeft dan nog wel, maar komt waarschijnlijk nooit meer de gevangenis uit. Het is duidelijk: misdaad loont niet.”


Soft

Volgens Wilting was de politie in die vroege jaren ‘80 totaal niet voorbereid op zoveel geweld. “De linkse politiek was toen al naïef, ze keken gewoon de andere kant op. Zo mochten we ons wapen niet zichtbaar dragen, want dat zou geweld uitlokken. En ondertussen hadden de criminelen vrij spel.” Ook nu ziet Wilting veel naïviteit bij de politiek. “Zo is de vorming van de Nationale Politie gewoon een bezuiniging geweest. Alles moest ineens vanuit Den Haag geregeld worden. Maar je ziet ze er alweer van terugkomen. Terecht. Ik geloof nog steeds dat er voldoende zichtbare wijkagenten moeten zijn. Agenten die hun buurt goed kennen en het in de smiezen hebben als een jochie dreigt te ontsporen.”


Oude mannenpraat

Oude mannenpraat? Wilting vindt van niet. “Onze burgemeester zei onlangs zelf dat criminaliteit het beste kan worden bestreden met aanpak vanaf de voorkant: spreek die rotzakkies aan op hun gedrag, en vooral ook hun ouders en omgeving. Criminaliteit draait om geld en macht. Jonge jochies zijn daar ontvankelijk voor. Dat moet je op tijd in de smiezen hebben, dus sociale controle werkt. Maar zorg dan wel dat de politie ook gezag heeft. Ja, dat vraagt om een groter korps en dat kost geld. Maar ik denk dat je aan het eind van de streep veel sociale onrust voorkomt en ook veel schade. Een inbraak of overal is niet alleen een aanslag op het gevoel van sociale veiligheid er komen ook veel kosten bij kijken. Natuurlijk in de vorm van schade, maar ook in de nasleep: juridische bijstand, rechtszaken. En ook die jonge daders verpesten hun toekomst. Dat kost de gemeenschap ook veel.”


Drugs

Wilting heeft een broertje dood aan drugs en zeker aan het - in zijn ogen - slappe gedoogbeleid. “Ik heb in Amsterdam de ellende gezien van mensen die verslaafd zijn geraakt. In mijn boek vertel ik over een meisje van 13 jaar. Ze begon met één stickie en raakte uiteindelijk zwaar verslaafd. Verschrikkelijk. Wat doen we onze jeugd aan? Van alle criminaliteit is 60 procent gerelateerd aan drugs. Dat zegt toch voldoende? Nu is Nederland ook nog eens de grootste exporteur van XTC, criminelen worden daar schathemeltje rijk mee. De politie kan het niet aan en ondertussen raken jongeren eraan verslaafd. ‘We moeten handhaven’, zegt de politiek dan. Maar door wie dan? Er is geen personeel.”


Aboutaleb en Marcouch

Onlangs wees de politieke partij Code Oranje van Richard de Mos, in Almere vertegenwoordigd door Respect Almere, Wilting aan als ambassadeur op het gebied van veiligheid. “Ze hebben me gevraagd en dat doe ik graag. Maar ik werk ook voor andere partijen hoor. Ik heb gewoon een bedrijf: als ze me vragen, dan kom ik. En ja, ik word nog steeds heel veel gevraagd. Weet je voor wie ik veel respect heb? Voor burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Marcouch van Arnhem. Niet toevallig mensen die vanuit een andere cultuur van aanpakken weten. Ze durven hun mond open te trekken en zaken te benoemen. Daar heeft de politiek behoefte aan.”

Klaas Wilting:

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto