(Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans) OPS

Vragen over aanhouding met geweld en racisme

Algemeen

ALMERE – De fractie van NIDA Almere heeft schriftelijke vragen gesteld over vermeend buitenproportioneel geweld bij de aanhouding van de Marokkaans-Nederlandse Ilyass (21) door de politie. Daarbij zou hij zijn uitgescholden voor ‘zwijn’ en ‘tyfusjong’.


NIDA baseert zich op een artikel op de website van controle alt delete, die meldingen opneemt van mensen die van mening zijn dat ze door wetshandhavers onterecht zijn bejegend. De partij zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn van het voorval en wil weten hoe de burgemeester naar dit incident kijkt. Het gaat om een incident dat zich afspeelde op 11 mei. De 21-jarige Ilyass werd die dag staande gehouden omdat hij door rood licht was gereden. Tegenover de dienstdoende agent kon hij zijn rijbewijs niet laten zien. Hij zou de agent hebben voorgesteld zijn rijbewijs op te halen uit een andere auto. In plaats daarvan zou de agent hem in de boeien hebben geslagen. Ilyass bezweert tegenover controle alt delete dat er geen geweld is gebruikt. Desondanks kwamen plotseling ‘een tiental agenten’ tevoorschijn en werd hij tegen de grond gewerkt. De site is in bezit van een video waarop te zien zou zijn dat agenten hem uitschelden voor ‘zwijn’ en ‘tyfusjong’. Getuigen melden de site dat ze in paniek raakten toen ze hoorden dat Ilyass geen lucht meer kreeg. En van hen zou een klap met een wapenstok hebben gekregen.


Vragen

NIDA wil van de burgemeester weten of hij bekend is met dit incident en wil weten hoe vaak de de politie zich afgelopen vijf jaar schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van onnodig geweld en/of racistische uitlatingen. Het college heeft acht weken de tijd om de vragen te beantwoorden.


Reactie politie

In een reactie laat Wim Hoonhout  van de politie weten het te ‘betreuren’ dat de betrokkene aan zijn contact met de politie een nare ervaring heeft overgehouden. “De Almeerder negeerde een rood licht en werd daarvoor staande gehouden en uiteindelijk aangehouden. Daarbij is door de agenten geweld toegepast. Het geweld is vastgelegd en gemeld bij de hulpofficier van justitie.” Enkele dagen na het betreffende incident maakte de Almeerder kenbaar bij het Team Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Midden-Nederland dat hij aangifte tegen de politie wilde doen. Hoonhout: “Deze aangifte is door VIK op woensdag 19 mei per mail ontvangen. In daarop volgende correspondentie is vanuit het team VIK gevraagd om aanvullende informatie. Zodra aangever de aangifte óók heeft ondertekend, zal er door VIK nader overleg met het Openbaar Ministerie plaatsvinden. Zoals gebruikelijk in dergelijke situaties bepaalt het Openbaar Ministerie eventuele vervolgstappen. Omdat het feitelijk onderzoek na ondertekening van de aangifte plaatsvindt, kan ik op inhoudelijke aspecten niet reageren.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto