Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Locatiemanager: ‘Staking kinderopvang is niet terecht’

Algemeen

Door Marcel Beijer

BUITEN – Locatiemanager Deborah Hoogendoorn is het niet eens met de estafette-stakingen die de FNV vanaf donderdag 1 juli van start gaat in Almere. “De actiebereidheid is laag. De werkgevers hebben ons een prima voorstel gedaan. Ik vind dat we het niet kunnen maken om ouders van kinderen met een staking op te zadelen.”

Medewerkers van kinderdagverblijven (KDV), peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang zullen op 1 juli het werk neerleggen. De FNV zegt in noodgevallen opvang te zullen regelen voor ouders, maar constateert ook dat werkgevers hun personeel intimideren om niet te gaan staken. “Dat is echt onzin”, zegt Hoogendoorn die locatiemanager is bij Ikky in Almere Buiten. “Vraag het hier maar na. Trouwens, ik ben zelf ook in loondienst. Bij ons wil gewoon niemand staken. Ik zit in een app-groepje met daarin hondereden eigenaren van KDV’s. Nergens wordt gestaakt. Gewoon: nul.”

Uitstekend voorstel

Hoogendoorn is van mening dat de werkgevers een uitstekend voorstel hebben gedaan. “We gaan er in salaris op vooruit. De laatste jaren is ons salaris al met meer dan 10 procent gestegen. Welke werknemer kan ons dat nazeggen? Daarnaast krijgen we een dertiende maand en een bonus in verband met corona.”

Juist de coronatijd heeft er flink ingehakt. “Ouders moesten ineens oplossingen bedenken voor hun kind. Nu wordt alles weer een beetje normaal en dan wil de FNV de ouders direct weer opzadelen met een probleem. Dat is niet terecht. Ik vind dat je even pas op de plaats moet maken. Op dit moment kan je het gewoon moreel niet maken om te gaan staken.”

Wetgeving

De werkdruk is wel hoog, erkent Hoogendoorn. “De veranderingen die moeten komen zitten meer in de wet- en regelgeving dan in een hoger salaris. Meer handjes zouden welkom zijn. Maar meer erkenning is belangrijker. Nu wordt gesproken van ‘kinderopvang’, dat suggereert dat we kindjes hier een beetje zoet houden, terwijl we hier de basis leggen. De eerste duizend dagen van een kind zijn superbelangrijk voor de ontwikkeling in hun leven. Ze zitten hier in groepsverband en daardoor leren ze veel, ook sociaal/emotioneel. Nu roept de politiek dat veel kindjes met een achterstand aan de basisschool beginnen. Dat voorkom je grotendeels door kinderopvang gratis te maken, of minimaal financieel heel aantrekkelijk.”

Deborah Hoogendoorn: ‘Op dit moment kan je het gewoon moreel niet maken om te gaan staken’ (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto