Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Raad akkoord met extra 12,4 miljoen voor Floriade

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – De gemeenteraad gaat in meerderheid akkoord om opnieuw 12,4 miljoen euro aan de Floriade BV over te maken voor de tijdelijke inrichting van het terrein. Zonder dat geld kan het evenement domweg niet doorgaan, zo werd donderdag duidelijk tijdens de Poltieke Markt. Ondertussen zijn er nog nul extra sponsoren gevonden voor het evenement.

“Ik moet ‘sorry’ zeggen dat we hier vanavond de gemeenteraad om geld moeten vragen dat u dan niet aan iets anders kunt besteden”, zei voorzitter Eric van der Burg van de Raad van Commissarisen van de Floriade BV. Dat er vanuit de BV zo laat melding werd gemaakt van de extra kosten kwam volgens Van der Burg omdat de organisatie ‘werd afgeleid door de vele incidenten rond het evenement.’

Onzekere markt

Hans Bakker, de nieuwe directeur van de BV, gaf aan dat de onzekere markt er wel eens voor kan zorgen dat er nog een keer geld bij moet. Zo is er nog geen horeca-exploitant te vinden die het risico wil lopen om te investeren in het evenement (’dat wordt dus duurder’) en zijn er nog steeds geen extra sponsoren gevonden (’dat blijft zorgelijk’). Volgens Bakker komt dat door onheilstijdingen als corona en de stikstofproblematiek, maar ook door een gebrek aan continuïteit. Bakker is de zoveelste directeur die het evenement leidt en ook sneuvelden er flink wat wethouders.

Ongemak

De raad gaat mopperend akkoord met het extra geld dat nodig is om het terrein in te richten. Dat zorgde met name voor ongemak bij de VVD. De partij riep een aantal jaar geleden al dat er ‘geen euro’ meer naar de Floriade moest gaan, maar ging ook nu weer overstag. “Wij willen gewoon een mooie Floriade”, aldus fractievoorzitter Colette Holter. “We gaan akkoord met deze extra uitgave omdat het noodzakelijk is. Anders kan er domweg geen Floriade worden gehouden. En we geloven dat het Almere uiteindelijk veel oplevert.”

PvdA

Ongemak was er ook bij de PvdA, de partij die bijna alle wethouders voor het evenement leverde, maar nu een duidelijke streep wil trekken. “Het is moeilijk dit geld weer aan de Floriade te geven als we vorige week net een pijnlijke discussie over het afschaffen van de wijkbudgetten hebben gehad”, vond fractievoorzitter Ruud de Jonge. “Als de BV nu nóg eens geld komt vragen dan lossen ze het maar vanuit hun eigen budget op.”

Zwendel

De erkende tegenstanders van de Floriade lieten zich nadrukkelijk horen, waarbij de Partij voor de Dieren vond dat de raad was ‘voorgelogen’, de SP vond dat de Floriade en het college ‘maling aan de burgers’ had en de PVV zelfs sprak van ‘zwendel’ met belastinggeld van de Almeerders.

Directeur Hans Bakker: ‘Het aantal sponsors blijft zorgelijk’ (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto