Zomerse junisfeer ook in weekend

Algemeen

ALMERE - De komende dagen blijft het voortreffelijk juniweer met zeer aangename temperaturen. De zon maakt veel uren en voor de zondag kan de koperen ploert zelfs veertien uren schijnen. Aan het einde van de week is er tijdelijk even wat meer bewolking vanaf de Noordzee.

Vorige week viel er op sommige plaatsen zeer veel water, terwijl op andere stekken bijna geen druppel water naar beneden kwam. Momenteel is de droogte alweer bijna in zicht met tot medio volgende week nagenoeg droge condities. Door de felle junizon in combinatie met temperaturen die tot richting 30 graden oplopen vanaf het weekend, droogt de bovenlaag van de grond flink uit. Beregenen op diverse landbouwpercelen wordt dan ook volop gedaan.

Ons fleurige juniweerbeeld wordt in stand gehouden door uitlopers van het Azorenhoog die telkens richting onze omgeving reiken. Oceaandepressies worden zo gedwongen een nogal noordelijke koers te varen over IJsland. In mooie zomers duurt het soms weken voordat zo’n scenario met opeenvolging van Azorenuitlopers aan banden gelegd wordt.

Het huidige seizoen lijkt verdacht veel op dat van 1983. Toen werd een zeer nat en kil voorjaar gevolgd door een warme junimaand. Juli 1983 werd een absolute topmaand wat de zomer betrof met bij Almere amper regen die maand. Langetermijnprognoses van het Europese weercentrum gaan nu uit van een warme en droge julimaand en ook augustus belooft zomers te gaan uitpakken aldus dit instituut. Je zou dus bijna zeggen dat het groene licht is gegeven aan een mooie warme zomer.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 11, max. 24, wind w. 3, neerslag 0% en zon 100%

Donderdag min. 13, max. 23, wind zw. 3, neerslag 0% en zon 90%

Vrijdag min. 13, max. 23, wind w. 3, neerslag 15% en zon 80%

Zaterdag min. 12, max. 22, wind nw. 3, neerslag 20% en zon 80%

Zondag min. 12, max. 24, wind nno. 3-4, neerslag 0% en zon 100%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto