Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Woningbouwprogramma valt gemeenteraad vies tegen

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het woningbouwprogramma van het college valt de gemeenteraad vies tegen. Dat bleek donderdag tijdens de Politieke Markt. In dit programma staat hoe en waar de komende jaren gebouwd gaat worden in de stad.

“Toen ik het programma begon te lezen was ik echt benieuwd hoe het college de wachtlijsten voor huurwoningen zou terugduwen. Dat is toch het grootste probleem in onze stad. Maar dat staat er niet”, zei Leida Höhle (PvdA) in een vlammend betoog waarin ze ook kritiek uitte op het college dat ervan uitgaat dat de marktpartijen met oplossingen zullen komen. “Laten we ophouden over ‘marktwerking’ en ‘wooncarrière’ te spreken. Het gaat over volkshuisvesting. Wonen is een recht.”

Höhle stond niet alleen in haar kritiek. Op uitzondering van de VVD waren alle partijen verbaasd hoe het woningbouwprogramma zo kan afwijken van de eerder vastgestelde Woonvisie, waarin forse ambities werden uitgesproken. “We zouden gaan bouwen, bouwen, bouwen.”, zei Kees Hendriksen (ChristenUnie). “Daar zie ik weinig van terug.”

Appartementen

Er was kritiek op de verdeling van de nieuw te bouwen woningen onder de verschillende inkomensgroepen, de forse toename van het aantal appartementen (33% in de woonvisie, in het woningbouwprogramma opgelopen tot 60%).

De fracties hadden zoveel tijd nodig om hun punten van kritiek te benoemen, dat wethouder Julius Lindenbergh (VVD) nauwelijks tijd over had om antwoord te geven. Hij maakte in die tijd wel duidelijk dat gekozen is om af te wijken van de landelijke regels voor woonruimteverdeling, omdat de Almeerse bevolking daarvan afwijkt. “We gaan echt op maat verdelen en hebben daar een balans in gezocht.”

Dat er veel meer appartmenten komen dan in de Woonvisie stond aangegeven, was ook te verklaren: er worden in de komende jaren heel veel woningen in het stadscentrum gebouwd (drie keer zoveel woningen als nu), maar ook in Poort, Haven en door transformatie van kantoorpanden. “Daar bouwen we de hoogte in en dan praat je niet over woningen met tuinen, maar over appartementen.”

Goede prestatie

Lindenbergh liet ook weten dat Almere met dit woningbouwprogramma een goede prestatie levert. “We verdubbelen het bouwtempo ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Almere zal met een kwart groeien. Als iedere gemeente in Nederland dat deed zou de woningnood snel zijn opgelost.”

Volgende week mag de wethouder zijn antwoord verder afronden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto