Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Licht wisselvallig meiweer

Algemeen

ALMERE- Feit blijft dat de klimaatopwarming onverdroten voortgaat en dat ook de uitstoot van de temperatuur verhogende kooldioxine slechts relatief een halt kan worden toegeroepen.

Het blijft zeer de vraag of de nobele klimaatdoelstellingen gehaald gaan worden in de nabije toekomst enfin. Het wordt dus gemiddeld onherroepelijk warmer de komende jaren. Het doet me echter deugd dat de zogenaamde singulariteiten (vrij vertaald bepaalde stromingspatronen die een voorkeur hebben voor een geijkte periode in het jaar of maand) zich niets aantrekken van het opgewarmde klimaat.

De meikou van vorige week (met afgelopen vrijdag nog sneeuw in Brabant en zaterdag 6 graden vorst bij Enschede) herkennen we uit het verleden. Ook in 1979 sneeuwde het begin mei en in 1957. Over een jaar of tien komen deze typische datumgebonden weersverschijnselen vast nog steeds voor.

De rest van de week blijft het licht wisselvallig met ongeveer normale temperaturen voor half mei. De zon schijnt regelmatig, maar een regenstoring of enkele losse buien zijn er ook. Maximaal wordt het tot bijna 18 graden. De koude nachten zijn weg en in sommige nachten koelt het niet veel verder af dan 10 graden. De wind zit voornamelijk in de zuidwesthoek.

Eigenlijk blijft het heel normaal meiweer zonder thermische uitspattingen zoals afgelopen zondagmiddag toen de regio Twente een hoogzomerse 27 graden noteerde. Tot tenminste 20 mei zal het vrij wisselvallige weer nog wel aanhouden in Almere.

In de laatste fase van mei zou het merkbaar warmer kunnen worden waarbij de kans op buien met onweer ook toeneemt.

Gedetailleerde zomerverwachtingen zijn nog niet gelanceerd, maar de kans op een hete droge zomer in de Benelux lijkt niet zo groot dit jaar.

Weerman Marc Putto

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 7, max. 16, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 85%

Donderdag min. 8, max. 17, wind o. 4, neerslag 25% en zon 70%

Vrijdag min. 7, max. 16, wind w. 4, neerslag 50% en zon 70%

Zaterdag min. 9, max. 15, wind zw. 4, neerslag 45% en zon 75%

Zondag min. 10, max. 16, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 70%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto