Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bewaakte fietsenstallingen worden wegbezuinigd

Algemeen

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – De gemeente stopt met de drie fietsenstallingen in het centrum van Almere Stad die door medewerkers van de Tomingroep bewaakt worden. De werkopdracht aan de organisatie die werk biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt wordt ingetrokken vanwege bezuinigingen.

De gemeente wil de bewaakte fietsenstallingen aan de Schrijverstraat, Hospitaaldreef en Stadhuispromenade vervangen door zogenoemde tourniquets. Dat zijn draaihekken die geopend kunnen worden na betaling, of het doorhalen van een pasje. Dit gaat volledig automatisch, waardoor het personeel van de Tomingroep niet meer nodig is. ‘Daardoor vervalt inderdaad ook deze werkopdracht aan de Tomingroep”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De Tomingroep heeft de gemeente toegezegd dat de vijf vaste medewerkers die bij het werk betrokken zijn, hun baan niet gaan verliezen.

Systeem

De woordvoerder laat weten dat tot deze beslissing gekomen is vanwege bezuinigingen. Een definitieve keuze voor een bepaald systeem tourniquets is nog niet gemaakt. “We zijn nog aan het zoeken welk systeem het wordt. Dat moeten we aanbesteden dus dat is niet van vandaag op morgen geregeld.” Naar verwachting gaat dat proces nog wel enige maanden duren.

Handtekeningenactie

In 2011 wilde de gemeente ook al de bewaakte fietsenstallingen wegbezuinigen. Toen wilde de gemeente de (toen nog) vijftien bewakers vervangen door beveiligingscamera’s. Dat leverde veel onrust op onder de bewakers. Veiligheidszorg Almere startte toen een handtekeningenactie die meer dan 10.000 keer werd ondertekend. Ondanks de toezegging dat de huidige vijf medewerkers hun baan bij Tomingroep behouden, is ook dit keer onrust ontstaan bij de werknemers. Het liefst zouden ze hun werk als bewaker van de stalling behouden.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto